x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O vara sub umbrela

O vara sub umbrela

de Georgeta Licsandru    |    19 Iul 2005   •   00:00
O vara sub umbrela
SANATATEA FAMILIEI
Fluctuatiile de temperatura, umiditatea si presiunea atmosferica influenteaza starea noastra de sanatate. Dar cei mai afectati de capriciile verii sunt copiii, batranii si cardiacii, cei cu boli respiratorii. Accentuarea simptomelor

"Pana acum am avut o vara capricioasa, cu o vreme mai putin intalnita in acest sezon, cu precipitatii excedentare in unele zone. In ultimele doua luni s-au inregistrat variatii mari de temperatura si umiditate in intervale relativ scurte de timp. Daca intr-o zi a fost foarte cald si vreme frumoasa, lipsita de umezeala, a doua zi, vremea s-a deteriorat rapid, a devenit instabila, cu ploaie, foarte multa umezeala si temperaturi mult mai scazute", precizeaza Florinela Popa, meteorolog previzionist la Administratia Nationala de Meteorologie si Hidrologie. "Variatiile mari si bruste de temperatura si umiditate ne afecteaza sanatatea, starea psiho-emotionala, randamentul de munca sau odihna.
Cei mai vulnerabili sunt bolnavii cu afectiuni cardiovasculare, diabet. Acestia nu trebuie sa renunte la tratament, crezand ca accentuarea simptomelor, starea de oboseala sau senzatia de lipsa de aer se datoreaza ineficientei medicamentelor. Nu este vorba decat despre exacerbarea simptomelor o data cu scaderea presiunii atmosferice sau cresterea umiditatii", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la UMF "Carol Davila".

Capcanele caldurii


Expunerea la soare in zilele in care caldura s-a instalat brusc dupa o zi rece si ploioasa poate fi deosebit de periculoasa. "Organismul este stresat de acomodarea la mediu. Una este sa ai confort termic o perioada de o saptamana, doua si alta este sa treci de la temperaturi foarte joase la temperaturi foarte crescute intr-un interval scurt. Pericolul de insolatie este mai mare in aceste cazuri", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

In aceasta situatie apar durerile de cap insotite de varsaturi, pentru care multi nu merg la medic, luandu-le drept toxiinfectii alimentare, punandu-si viata in pericol. "Trebuie sa evitam soarele puternic, pentru ca insolatia se face si mergand prin piata, si la plaja", avertizeaza meteorologul Florinela Popa. Tinerii care depun efort prelungit in conditii de umiditate si temperaturi ridicate pot suferi atacuri de caldura, care afecteaza sistemul nervos si se manifesta prin dezorientare temporala si spatiala, comportament bizar, confuzie si chiar coma. La varstnici, atacul de caldura poate aparea chiar in lipsa efortului in zilele caniculare.

In zilele caniculare, terapia anticoagulanta si diuretica poate reprezenta un pericol pentru cardiaci. "Temperaturile ridicate provoaca vasodilatatie, scaderea presiunii arteriale, bolnavii fiind predispusi la hipotensiune si lipotimii", arata medicul primar cardiolog Vasile Greere, de la Centrul Clinic de Urgenta Boli Cardiovasculare "Dr. Constantin Zamfir". Anticoagulantele previn tromboemboliile, insa expunerea la soare le sporeste efectul, riscul de accident vascular cerebral fiind crescut. De asemenea, temperaturile ridicate accentueaza insuficienta cardiaca, in special in cazul unui consum insuficient de lichide si saruri minerale. Pentru fiecare grad Celsius in plus la temperatura corpului, apare o crestere cu 13% a consumului de oxigen la nivelul tesuturilor, ceea ce favorizeaza accidentele coronariene.

Riscul epidemiilor


Ploile si inundatiile sporesc riscul unor boli digestive - enterite, infectii cu salmonela si alti germeni din apa - si al hepatitei cu virus A. Mai ales in zonele inundate, vaccinarea impotriva hepatitei a locuitorilor este esentiala. In aceste zone se va folosi doar apa plata sau minerala", afirma conf. dr. Dumitru Matei. In zonele rurale, cea mai mare parte a populatiei bea apa din fantani care se afla in apropierea gospodariilor, ceea ce permite infiltrarea prin panzele freatice a deseurilor organice. Apele din aceste zone sunt contaminate cu nitrati, care pot determina intoxicatii acute si insuficienta respiratorie la sugari, in primele trei-patru luni de viata. Daca nu sunt diagnosticate si tratate rapid si corect, intoxicatiile cu nitrati pot sa evolueze pana la deces.

DESHIDRATARE. Transpiratia excesiva din zilele caniculare provoaca deshidratare. O data cu apa, sunt eliminate si saruri minerale. Prin evaporarea unui singur mililitru de transpiratie se pierd 0,58 de kilocalorii. Printre simptomele deshidratarii se numara astenia, greturile, varsaturile, durerile de cap, crampele musculare, ameteala, lesinul, setea. Consumarea brusca a unei cantitati mari de apa poate provoca edem cerebral sau pulmonar (cresterea in volum a acestor organe). In zilele caniculare si umede, corpul nu isi mai poate regla temperatura prin transpiratie. Aerul incarcat cu vapori impiedica evaporarea transpiratiei si, in consecinta, racirea corpului.

COPIII. Adaptarea la modificarile de temperatura este mai dificila la copii. "Ei sunt mai vulnerabili la temperaturile ridicate. Se deshidrateaza mai usor, organismul sugarului are mai putina apa decat al adultului, iar metabolismul apei este mai rapid decat la varsta adulta", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Starea vremii determina somnolenta si iritabilitate accentuata la unii copii. La varste fragede, creste riscul de boli digestive, insolatie si eritem alergic, apar arsuri de gradul II, care se pot infecta sau provoca deshidratare. Arsurile solare severe din copilarie predispun la dezvoltarea cancerului de piele la varsta adulta.

SFATUL MEDICULUI


  • Cardiacii trebuie sa isi respecte tratamentul si sa aiba un regim de efort moderat.
  • Batranii si copiii nu trebuie sa se expuna razelor solare, mai ales in intervalul 11:00-16:00.
  • In zilele calduroase vom purta haine deschise la culoare, din fibre naturale, iar copiii si batranii nu trebuie sa iasa afara cu capul descoperit.
  • Astmaticii nu trebuie sa iasa din casa in zilele in care umiditatea este ridicata. Aerul cald si umed le ingreuneaza respiratia.
  • In perioadele cu temperaturi ridicate vom bea minimum 2 litri de lichide pe zi (apa plata, minerala, ceaiuri neindulcite).
  • Necesarul de lichide nu trebuie asigurat din bauturi carbogazoase.
  • Regimul alimentar de vara trebuie sa cuprinda mancaruri usoare, orez, peste, multe fructe si legume.
  • In perioada verii ne vom abtine de la bauturile alcoolice, care inhiba activitatea sistemului nervos central si favorizeaza deshidratarea. Se limiteaza si consumul de cafea, care poate creste diureza. Prin urinarea mai frecventa sunt eliminate si substantele necesare organismului (calciul, magneziul).
  • ×
    Subiecte în articol: zilele