x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 15% dintre oameni nu deosebesc stânga de dreapta. Motive și soluții pentru a face diferența

15% dintre oameni nu deosebesc stânga de dreapta. Motive și soluții pentru a face diferența

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   18:55
15% dintre oameni nu deosebesc stânga de dreapta. Motive și soluții pentru a face diferența

Se pare că numărul persoanelor care confundă stânga cu dreapta este mai mare decât se credea până acum. Motivele sunt diverse, arată un studiu realizat de cercetători din Olanda.

Oamenii de știință au cercetat motivele pentru care adulții nu deosebesc părțile corpului și au descoperit mai multe motive. 

"Nimeni nu are dificultăți în a deosebi noțiunile de față și spate sau sus și jos. Dar când vine vorba de stânga și dreapta, situația e diferită. Este din cauza simetriei și pentru că atunci când te întorci, este invers. De aici vine confuzia", spune Ineke van der Ham, profesor de neuropsihologie la Universitatea Leiden din Olanda.

Astfel că deosebirea dintre stânga și dreapta este un proces complex care implică memoria, limbajul, procesarea în spațiu și ce vizuală, etc. 

"Unii oameni pot deosebi în mod natural dreapta de stânga, fără să se gândească. Dar alții trebuie să treacă printr-un întreg proces. În primul rând, trebuie să faci diferența în capul tău", spune Gerard Gormley, medic generalist și profesor clinic la Queen's University Belfast din Irlanda de Nord, potrivit BBC.

Participanții la studiu au trebuit descrie tehnicile pe care le folosesc pentru a face diferența, de la realizarea literei L cu degetul mare și și arătător și până la amintirea mâinii cu care scriu. 

"Unii oameni se gândesc la un tatuaj pe corp sau un piercing. Dacă stau în fața ta, mâna mea stângă va fi opusă mâinii tale drepte. Ideea de a roti mental un obiect adaugă un grad suplimentar de complexitate"", explică Gormley. 

Alte studii arată că pentru oameni este mai ușor să distingă mâna stângă sau dreapta dintr-o imagine dacă își imaginează propria mână în rotație. 

Astfel că studiul a scos la iveală că  circa 15% dintre oameni au probleme să deosebească stânga de dreapta. Circa 50% dintre participanții la cercetare au spus că apelează la o strategie pentru a face diferența. A fost folosit "testul Bergen" pentru a înțelege mai bine felul în care funcționează aceste strategii. Participanții au privit imagini cu oameni care se aflau cu fața ori cu spatele la ei, cu brațele în diverse poziții, și trebuiau să identifice mâinile.

"Pare simplu, dar este destul de frustrant dacă trebuie să faci o sută de alegeri cât de repede poți", spune Van der Ham.

În primul experiment, participanții s-au așezat cu mâinile pe o masă în fața lor. "A existat un efect foarte clar din modul în care a fost poziționată această imagine. Dacă te uitai la ceafă, astfel încât era aliniată cu tine, oamenii erau mult mai rapizi și mai preciși", afirmă cercetătoarea.

Când persoana din imagine era cu fața și mâinile încrucișate, astfel încât mâna stângă era pe aceeași parte cu mâna stângă a participantului, aceștia s-au descurcat mai bine. "Asta ne spune că organismul este într-adevăr implicat în acest proces", mai precizează Van der Ham.

Experimentul a fost repetat dar au fost testate alte patru scenarii. Patrticipanții au stat fie cu mâinile încrucișate, fie neîncrucișate pe masa din fața lor, vizibile sau acoperite cu un material negru. Aceste schimbări nu au influențat performanța. 

"Nu am rezolvat complet problema dar am putut să identificăm corpurile noastre ca fiind un element cheie în a deosebi stânga de dreapta. Dacă o parte a creierului tău este puțin mai mare decât cealaltă, ai tendința de a avea o mai bună capacitate de a deosebi dreapta de stânga. Dacă copiii sunt lăsați să găsească drumul, dacă îi lași pur și simplu să meargă în față câțiva metri și să ia decizii, aceia sunt copiii care ajung să fie navigatori mai buni.  Dar ar putea fi, de asemenea, ceva ce învățăm în copilărie, ca și alte aspecte ale cogniției spațiale", este concluzia acesteia.

 

×
Subiecte în articol: stanga dreapta