x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Oamenii sau cainii?

Oamenii sau cainii?

de Paula Anastasia Tudor    |    04 Feb 2006   •   00:00
Oamenii sau cainii?

Nenorociri denumite generic "cazuri" au ingrozit si impatimit opinia publica in ultimele zile. Cazul ingrozitor al Andreei, omorata cu sange rece, s-a suprapus peste cazul omului ucis de cainele stradal.

IN MEMORIA LUI VLADUT
Nenorociri denumite generic "cazuri" au ingrozit si impatimit opinia publica in ultimele zile. Cazul ingrozitor al Andreei, omorata cu sange rece, s-a suprapus peste cazul omului ucis de cainele stradal. In ambele este vorba de oameni ucisi, in ambele este vorba de criminali. Intrebarea care s-a nascut este care dintre acesti doi "asasini" merita corectia suprema - moartea? Multe comentarii au venit in apararea cainilor, dar foarte inveninate cu privire la criminalul-om. Din cate am vazut, condamnam cu mult mai multa usurinta la moarte un om decat un caine! Nu stiu daca o fi bine, mai ales cand aceste opinii vin din partea unui popor in majoritate crestin. Oare pentru noi nu reprezinta amandoi acelasi pericol? Atat omul, cat si cainele ucigas? Ii acordam circumstante atenuante cainelui pentru ca-i caine, dar nu i le acordam omului... pentru ca-i om! (Este foarte adevarat ca nici nu le merita)

Intrebarea de pe buzele tuturor acum este: "In cazul japonezului muscat de caine, cainele e urmarit de ecarisaj, in cazul Andreei si al Larisei, «cainii» ce vor pati?".

Legea e simpla - un numar de ani de detentie. In functie de comportament, de varsta, de abilitatea avocatului sau de competenta procurorilor, numarul de ani poate fi scurtat. Criminalii "ispasiti" vor iesi din puscarie in floarea varstei, cu chef si pofte... de viata. Si ne putem pomeni cu ei devenindu-ne vecini, imprietenindu-se cu copiii nostri (sau cu nepotii)... Ca doar nu-i ceri vecinului cazierul!

Exista o lege naturala a echilibrului speciei: existenta dusmanului natural. Cainii maidanezi nu-l au... S-a facut un intreg circ privind sterilizarea lor. Au fost prinsi, capsati si lasati la vatra. Sterilizati? Am mari dubii - ca doar nu se inmultesc prin diviziune!

Dusmanul natural al criminalilor ar trebui sa fie legea. Dar una mai putin permisiva, una infricosatoare, care sa-i puna pe ganduri inainte de a actiona. Nu merg pana acolo, incat sa spun ca legea ar trebui sa prevada pedeapsa cu moartea. Dar ceva mult mai stasnic - privarea de libertate pe viata, fara nici o posibilitate de revenire asupra sentintei, fara scurtarea pedepsei.

Am vazut ca multi sustin pedeapsa cu moartea. Nu! Nu poti sa-l omori, pentru ca atunci devii la fel ca el. Pentru ca astfel il absolvi de pacate, iar el trebuie sa le duca in carca tot restul vietii, sa traiasca in compania lor! Pentru ca oamenii nu pot judeca daca un alt om are sau nu dreptul sa traiasca - selectia naturala in cazul oamenilor e la mana altcuiva. Pentru ca in cazul in care e vorba de pierderea propriului copil, oricum constiinta te mistuie, de ce s-o mai incarci cu moartea unui om de nimic?

Sunt multi parinti dornici de razbunare si au impresia ca "moartea pentru moarte" i-ar linisti. Ei bine, acesta e un fals rabufnit din deznadejde. Trebuie sa constientizezi ca nimic nu te va linisti, cu atat mai putin o alta moarte.

Inchisoarea pe viata insa ar fi o pedeapsa cumplita pentru criminali, dar si o masura de protectie pentru ceilalti copii pe care-i avem.

"Legea Talionului" nu-si mai are locul in viata noastra de vreo 2.000 de ani incoace. Exterminarea criminalilor, fie ei oameni sau caini, este o "apucatura" barbara. Dar nu vrem sa se demonstreze (prin recidiva) ca tinerea lor in captivitate pentru tot restul vietii este o necesitate.

Un alt caz care a starnit o revolta unanima este sentinta teatrala pe care a primit-o puscasul american - faptuitorul accidentului in care a murit un roman. E frustrant si de blamat intr-adevar, dar cum sa le cerem altora sa ne respecte, atat timp cat noi nu o facem? Cate cazuri faptuite, anchetate si judecate in Romania au avut ca rezultat dreptatea? Atat timp cat noi suntem priviti de ai nostri ca niste chestii insignifiante, de ce ne asteptam ca altii sa ne priveasca altfel? Trebuie mai intai sa invatam sa ne respectam noi intre noi si abia apoi sa le cerem altora sa o faca! Ei nu au facut altceva decat sa copieze modelul de la noi. Si le-a iesit tare bine.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete