x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi

Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi

de Magda Marincovici    |    24 Iul 2014   •   21:20
Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi
În para duşului îşi face culcuş o bacterie foarte asemănătoare cu cea care provoacă tuberculoza
Para duşului. Capul periuţei de dinţi. Telecomanda. Întrerupătorul de lumină. Telefonul mobil. Butonul liftului. Barele scărilor. Tastele laptopului. Gheaţa. Imprimanta... Acestea sunt doar o parte dintre obiectele folosite zilnic de mai multe persoane şi care, în majoritatea lor, sunt “cuiburi” de microbi. În para duşului îşi face culcuş o bacterie foarte asemănătoare cu cea care este la originea tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis). Este adevărat că bacteria din para duşului (Mycobacterium avium) este mai puţin virulentă comparativ cu cea care provoacă tuberculoza. Totuşi, şi bacteria din para duşului poate provoca grave probleme respiratorii îndeosebi persoanelor cu sistemul imun slăbit. Tocmai periuţa de dinţi în care ne punem toată încrederea că ne va scăpa de microbii pitiţi printre dinţi adăposteşte germeni. Acum, cel care foloseşte periuţa de dinţi se imunizează la acţiunea acestor germeni. Problema apare dacă periuţa de dinţi este folosită de mai multe persoane şi dacă este schimbată rar. Telecomenzile -  de la televizor, aer condiţionat etc. - trec din mână în mână şi au devenit “paradisul bacteriilor”. Întrerupătoarele, în special cele de la bucătărie şi baie, tocmai pentru că sunt folosite frecvent, sunt colonizate de microbi. Telefonul mobil şi în egală măsură telefonul fix sunt locuri călduţe, foarte agreate de microbi, care ajung uşor în organism.

Acelaşi lucru se poate spune fără nici o teamă de greşeală despre barele scărilor: de la metrou şi celelalte mijloace de transport în comun de la suprafaţă, dar şi cele ale blocurilor şi ale altor clădiri în care intră şi  din care ies multe persoane. Şi pentru că am ajuns în spaţii comune, gândiţi-vă ce se găseşte pe distribuitoarele automate de băuturi şi unele alimente pe care nimeni, niciodată nu le decontaminează sau pe butonul liftului.

Mai ales în zilele caniculare ne răcorim cu un ceai sau o apă cu gheaţă. Un recent studiu efectuat în SUA făcea o comparaţie care ne dă fiori pe şira spinării: apa folosită în restaurante pentru gheaţă este aproape la fel de plină de germeni ca şi apa de la toaletă. Aşa o fi la ei! Dar cu siguranţă că nu ne-a interesat din ce apă este obţinut cubul de gheaţă care răceşte băutura din pahar. Şi, atunci, singura soluţie este să renunţăm la gheaţă, în restaurante, baruri...

Să recunoaştem că, nu de puţine ori, secreţii bucale, nazale sau lacrimale ajung pe tastele calculatorului fie direct, fie prin intermediul degetelor. Şi numai această avertizare este suficientă pentru a ne da seama ce se află pe tastele calculatorului sau laptopului. Butonul verde, cel care activează imprimanta, este unul dintre cele mai folosite de foarte mulţi angajaţi. De aceea, imprimantele sunt considerate printre obiectele de birou cele mai contaminate cu microbi cu potenţial patogen. Ce-i de făcut, deoarece viaţa noastră atât la serviciu cât şi acasă se scurge printre aceste obiecte. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” ne dă câteva sfaturi: periodic, să schimbăm unele obiecte  de igienă (duşul, periuţa de dinţi), să decontaminăm cu substanţe speciale, periodic, tastele, suprafaţa biroului etc. Dar, esenţial, pentru a stopa pătrunderea în organism a microbilor este spălatul pe mâini frecvent şi temeinic, cu multă apă şi săpun, mai ales înainte şi după ce mâncăm, înainte şi după ce folosim grupul sanitar.


×