Infecții au fost raportate în 78 de state, cele mai multe în Europa. 98% dintre infecțiile înregistrate în afara Africii au fost la bărbați gay.
Pe continentul african au avut loc mai multe epidemii de variola maimuței după anii 1970 iar transmiterea a fost diferită.
"În prezent, 60% din cazurile pe care le avem, respectiv 350, sunt bărbaţi, iar 40% sunt femei", a spus medicul epidemiolog Otim Patrick Ramadan, de la biroul regional pentru Africa al OMS.
Peste 80% din cazurile active din Africa au fost depistate în ţări unde transmiterea s-a produs și în trecut iar pacienţii au fost expuşi iniţial la virus în urma unor contacte cu animalele purtătoare, apoi l-au transmis membrilor familiilor.
El explică faptul că femeile îngrijește acasă persoanele infectate ceea ce a dus la contagierea acestora.
Totodată, medicul Ahmed Ogwell Ouma, directorul CDC Africa, spune că nu există nicio dovadă că transmiterea la bărbații homosexuali este un factor de risc pentru epidemiile de pe acest continent.
"Colectăm date despre variola maimuţei încă din anii 1970 şi acest indicator specific, bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, nu a apărut niciodată ca un parametru important aici, în Africa".
Peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate la nivel global. OMS a declarat-o urgenţă medicală de importanţă globală.
Se răspândeşte prin contact apropiat şi provoacă simptome asemănătoare gripei şi vezicule purulente la nivelul pielii.