x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Onicomicoza, boala unghiilor

Onicomicoza, boala unghiilor

00 0000   •   00:00

Unghiile bolnave creeaza disconfort si chiar durere atunci cand doar le atingem sau cand mergem. De asemenea, aspectul lor este inestetic. Dar cum diferentiem o unghie normala de una bolnava? Unghiile sanatoase sunt cele la care, prin transparenta lor, se vede patul unghial de dedesubt. De asemenea, o unghie normala este neteda, subtire, iar lunula (zona alba, in forma de semiluna, care se afla la baza unghiei) este clar evidentiata. Atunci cand unghia se ingroasa, se opacifiaza, se descuameaza strat cu strat, iar intre unghie si patul unghial se formeaza un depozit friabil, diagnosticul este clar: onicomicoza, afectiune cauzata de ciuperci parazite.  

Mediul propice 

Micozele unghiale sunt destul de frecvente, ele reprezentand aproximativ 90% din afectiunile unghiilor. Aceste ciuperci se contracteaza din mediul nostru de viata, ele dezvoltandu-se in locurile umede, calduroase, intunecate. Iar in sezonul estival, cand frecventam des strandurile, piscinele, trebuie sa fim atenti, ca acestea sa fie igienizate corespunzator. Altfel, riscam sa contractam onicomicoze. O alta sursa de infectare o reprezinta papucii, foarfecele intrebuintate in prealabil de persoane bolnave. In mare parte, onicomicozele afecteaza adultii, dar se intalnesc si la adolescenti, si la copii. Doctorul Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina, spune ca "principala sursa de micoza unghiala sunt bocancii din armata, cand tinerii se infecteaza si poarta cu ei micoza aproape toata viata". Pantoful este un mediu potrivit instalarii ciupercii, fiindca indeplineste conditiile de umiditate, caldura.  

Prevenirea onicomicozei consta in evitarea situatiilor in care piciorul transpira. Adica adoptarea unei incaltaminte de piele, in care piciorul sa respire, si a ciorapilor din bumbac. Dar daca piciorul transpira foarte mult, dr. Mihalea Leventer recomanda solutii care usuca pielea (alcoolul iodat, de exemplu).  

 

SFATUL MEDICULUI
"Tratamentul micozelor unghiilor este de competenta dermatologului si consta in antimicotice sub forma de tablete, administrate intre 3 si 6 luni, pana cand unghia creste integral sanatoasa. Exista si tratamente locale aplicate pe piele si nu unghiei. Astfel, nici crema, nici lacul si nici solutiile nu penetreaza lama unghiala si nu ajung in patul unghial, unde se cantoneaza ciuperca. Mai nou, s-a renuntat la manevrele chirurgicale, care erau invalidante si extrem de dureroase pentru pacient. Acesta, deoarece unghia se reface foarte greu si are un rol foarte important in apararea terminatiilor nervoase de la nivelul degetelor", arata dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica.

×
Subiecte în articol: micoza