O echipa de imunologi de la Institutul Pasteur a studiat cu ajutorul unei tehnici speciale 3D modul in care reactioneaza organele transplantate, informeaza cotidianul francez Le Point. Scopul: descoperirea unor noi mecanisme imunitare si inflamatorii care vor permite dezvoltarea unor tratamente pentru prevenirea respingerii organelor transplantate.
Orice organ transplantat este considerat un intrus de catre organism si este tratat ca un potential dusman. De aceea, grefa este atacata in mod violent de catre sistemul imunitar al primitorului, explica cercetatorii francezi. Ei au vizualizat, in premiera, mecanismele care declanseaza acest atac al organismului cu ajutorul unui microscop bifotonic. Acest aparat a filmat evolutia diferitelor celule in interiorul tesuturilor transplantate.
Studiul a fost realizat pe soareci care au primit o grefa de piele la nivelul urechii. Animalele au fost plasate sub acest microscop bifotonic. Astfel, cercetatorii au asistat la o adevarata “coregrafie celulara' si au dovedit ca exista un mecanism care declanseaza reactia imunitara a organismului in cazul transplantului.
Prezenta unui corp strain in organism este imediat remarcata de celulele santinela, ceea ce antreneaza mobilizarea imediata a limfocitelor T. Acestea incearca sa distruga respectivul corp strain. Asa se explica de ce in unele cazuri apare respingerea organelor transplantate. Vizualizarea in 3D a reactiilor imunitare in cazul transplantului constituie primul pas spre obtinerea unor noi tratamente imunosupresoare care sa reduca rata de respingere a transplantului.