x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ORL-istii romani in prima linie

ORL-istii romani in prima linie

04 Apr 2005   •   00:00


  • de STELUTA INDREI
  • INTERVIU
  • Profesorul doctor Desiderio Passali (foto) din Italia, presedintele Societatii Europene de ORL si viitor presedinte al Societatii Mondiale de ORL, a fost invitat in tara noastra pentru a i se acorda titlul de Doctor Honoris Causa la propunerea profesorului doctor Dorin Sarafoleanu. Cu acest prilej, prof. dr. Desiderio Passali ne-a vorbit despre oto-rino-laringologia romaneasca si evenimentele care vor mai avea loc in acest domeniu.

    Jurnalul National: Care este impresia dumneavoastra dupa primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila"?
    Prof. dr. Desiderio Passali: Sunt foarte placut surprins si foarte fericit ca am primit titlul de Doctor Honoris Causa, pentru ca am primit multe premii la nivel european si mondial, insa niciodata un premiu atat de important. Atunci cand profesorul Dorin Sarafoleanu m-a anuntat, am ramas foarte placut surprins. Este un lucru important nu numai prin premiul in sine, dar si pentru ca acesta mi-a fost oferit de o tara prietena, unde am fost de multe ori si cu care impartasesc multe experiente stiintifice si unde am multe contacte.

    Cum apreciati oto-rino-laringologia romaneasca si reprezentarea sa la nivel european?
    Oto-rino-laringologia (ORL) romaneasca este la un nivel foarte ridicat. Eu, fiind presedintele Societatii Europene de ORL, pot spune ca prezenta studentilor si a medicilor romani din acest domeniu este intotdeauna in prima linie, afirmandu-se cu tarie si in mod impresionant. Tocmai de aceea, Societatea Latina de ORL, care reuneste medici din tarile de origine latina, deci si romani, a decis acum doi ani sa incredinteze Romaniei, sub conducerea profesorului doctor Dorin Sarafoleanu, organizarea unui congres foarte important, Conventusul Societatii Latine de ORL. Evenimentul se va desfasura anul viitor, in aprilie, la un nivel foarte ridicat si intr-un mediu stiintific de prestigiu.

    Nivel stiintific

    In calitate de secretar general al Conventusului Latin ORL, care se va tine la Bucuresti sub presedintia prof. Sarafoleanu, cum credeti ca va fi nivelul stiintific si participarea specialistilor?
    Nivelul stiintific al participantilor la Conventusul Latin ORL este intotdeauna foarte ridicat. Aceasta societate are un singur prerogativ: acela de a reuni toate popoarele de limba latina. Din aceasta cauza, la acest conventus se vorbeste in limba materna. Este un lucru foarte interesant, pentru ca atunci cand vorbesti propria limba, te exprimi mult mai usor. Participantii vorbesc italiana, franceza, spaniola, romana si reusesc sa se inteleaga mai bine pentru ca exista elemente comune intre ei. Aceasta este o caracteristica speciala a acestui tip de congres. De obicei, participa 500-600 de oameni, ceea ce este putin in raport cu numarul total de specialisti din acest domeniu. Important este ca participantii pot sa faca schimb de impresii intr-un mod direct si afectiv pentru ca vorbesc propria limba.

    Din ce tari vor fi participantii la Conventusul Latin ORL de la Bucuresti?
    Participantii vin din toate tarile Americii de Sud, vorbitori de limba spaniola si portugheza, iar din Europa se vor prezenta specialisti din Franta, Spania, Belgia de limba franceza, Italia, Portugalia si Romania. Nu vor participa englezii si nemtii pentru ca vorbesc alta limba. Acum doi ani am organizat conventusul in Portugalia, iar in urma cu patru ani, in Brazilia, unde au participat 2.000 de specialisti. Spre deosebire de un congres mondial, care este de mai mare amploare, dar participantii sunt mai distanti, Conventusul Latin este mai restrans, dar mai calduros.

    EXPERIENTA ROMANEASCA. "Prima oara am venit in Romania in urma cu multi ani. In 1965 am participat la un congres organizat de profesorul Hociota la Bucuresti. A doua oara am vizitat tara voastra acum doi ani, cand am organizat un board al Societatii Europene de ORL. Cu aceasta ocazie m-am intalnit si cu membri ai Guvernului Romaniei. Cu ocazia acestei vizite am observat ca sistemul medical din tara dumneavoastra este in continua dezvoltare. Acum pot spune ca reforma medicala din Romania este occidentala si mult mai operativa. Eu cred ca este momentul pentru o reforma care sa vina atat in sprijinul medicilor, cat si al pacientilor in toata Europa", ne-a marturisit profesorul doctor Desiderio Passali.

    SITUATIA EST-EUROPEANA. In acest moment, situatia specialistilor din Europa de Est se apropie de cea a colegilor din Occident. Profesorul doctor Desiderio Passali este de parere ca: "Inainte, pregatirea specialistilor din afara Italiei era foarte diferita de a noastra. Nu vreau sa spun nici mai buna, nici mai rea. Pur si simplu, diferita. In ultimii 10 ani, eu am facut numeroase calatorii in Est, inclusiv in tarile care au apartinut Uniunii Sovietice, si am observat ca lucrurile s-au schimbat in bine. Totul este mai productiv si mai deschis. Acum exista o buna colaborare intre specialistii din Est si cei din Vest. Din acest motiv, congresele la care participam impreuna constituie un pas important in dezvoltarea relatiilor dintre noi".

    TEMATICA. Cele mai importante subiecte care vor fi dezbatute la Congresul de la Bucuresti sunt legate de rinologie (toate afectiunile nasului si cailor nazale). Vor fi abordate rino-sinuzitele, alergiile, toate interventiile care se fac prin endoscopie la nivelul sinusurilor, posibilitatile de diagnostic si tratament pentru persoanele care au probleme cu mirosul. De asemenea, se va discuta problematica tuturor tumorilor la nivelul gatului. Se organizeaza mese rotunde, iar cei mai importanti experti ai momentului sunt invitati sa discute despre subiectul care ii preocupa mai mult.

    CONGRES. O alta manifestare importanta a ORL-istilor este Congresul Mondial ORL, care va avea loc in Italia, la Torino, in luna iunie a acestui an. Acolo se reunesc 5.000-6.000 de persoane, care vor dezbate cele mai noi teme in domeniul ORL.

    PREMIU. Doctor Honoris Causa este un titlu onorific decernat unor personalitati din diverse domenii pentru merite profesionale exceptionale.
    ×
    Subiecte în articol: limba doctor desiderio passali