LA STOMATOLOG
Una dintre cele mai raspandite boli din sfera stomatologica este parodontoza, care cunoaste o larga raspandire la toate categoriile de varsta si in toate regiunile geografice.
DANA CARANOVIC - medic stomatolog
Boala are o evolutie lenta, de cele mai multe ori fara o simptomatologie manifestata, ceea ce explica si adresabilitatea tardiva la medic, uneori in stadii terminale, nerecuperabile.
Se considera ca factorii favorizanti sunt tartrul, modificarile de forma si structura ale arcadelor dentare si dintilor, tulburari functionale, articulare si factori generali care afecteaza starea de sanatate.
Desigur, principala cauza este igiena deficitara, care determina formarea unei placi bacteriene (aglomerarea depozitelor de bacterii pe suprafata dintilor in functie de alimentatie, inghesuirea dintilor). Contrar parerii larg raspandite, tartrul dentar nu reprezinta decat un factor secundar pentru producerea bolii parodontale, depunerea tartrului fiind determinata de consumul de alimente bogate in calciu, fosfor, glucide (dulciuri), proteine si absenta vitaminelor A, B6 si PP. Cariile dentare netratate, edentatiile (absenta dintilor), inghesuirile dentare, bruxismul (scrasnirea dintilor), obiceiurile vicioase (roaderea unghiilor, muscarea buzelor, tinerea intre dinti a diverselor obiecte - la croitori, cizmari, sugerea degetului), fumatul, iritatii chimice produse de aspirina folosita in exces pentru reducerea durerilor dentare sunt factori favorizanti producerii bolilor parodontale.
In afara de factorii locali, un rol important il are si transmiterea ereditara, stresul, preferinte alimentare.
Citește pe Antena3.ro
Revolutie
Aparitia diverselor sisteme de laser a constituit un eveniment deosebit de important, care a revolutionat modul de intelegere si de practicare a artei dentare.Speranta
Timpul de interventie variaza in functie de leziune, care trebuie tratata cu laser timp de 30-40 de secunde, cel putin 4 sedinte, la interval de 10-12 zile. Nu exista contraindicatii legate de varsta, stare de sanatate. Nici gravidele nu au contraindicatie pentru acest tratament. De asemenea, durerea este considerabil redusa, in cele mai multe cazuri nefiind nevoie de anestezie. Rezultatele se obtin imediat, reducandu-se mobilitatea dintilor si starea de inflamatie a gingiei, iar imaginea radiologica dupa 6 luni arata o reconstructie osoasa.
STIRI
|
RISC DIABETICI. Persoanele cu diabet trebuie sa acorde mare atentie ingrijirii dintilor, semnaleaza un studiu efectuat la Institutul american pentru Diabet si Boli Digestive din Arizona. Doctor Robert G. Nelson, coordonatorul studiului, a urmarit 628 de pacienti cu diabet de tip II. In urma unor radiografii dentare, dr. Nelson a observat ca 60% dintre pacienti sufereau de parodontoza severa, dintre care 70% isi pierdusera toti dintii. Astfel, parodontoza reprezinta un factor de risc major pentru persoanele cu diabet.
REGULI. Riscul cariei dentare este foarte mare in adolescenta. Ignorarea regulilor de igiena bucala si a importantei controalelor periodice stomatologice maresc pericolul instalarii premature a parodontozei. Regulile de igiena sunt simple. Ele sunt spalatul pe dinti de doua-trei ori zilnic, fluorizarea si detartrajul. Aceste reguli trebuie sa intre in reflex inca din copilarie. Ele asigura nu numai sanatatea danturii, dar totodata previn un alt fenomen neplacut - halena (mirosul urat al gurii).
CEAIUL verde contine fluor, substanta care intareste smaltul dintilor si impiedica formarea tartrului. Astfel este prevenita parodontoza, boala care provoaca clatinarea si chiar pierderea dintilor in ultima instanta. Pentru protejarea dintilor impotriva cariilor sunt recomandate compresele cu frunze de ceai verde. Frunzele ramase dupa fierbere se aplica pe dintele afectat de carie sau pe abces. Acestea au o puternica actiune bactericida. In cazul sangerarii gingiilor este indicat sa se faca regulat gargara cu ceai caldut. Pe langa fluor, frunzele de ceai verde mai contin si vitamine si saruri minerale, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile.
|