x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pastile care taie apetitul

Pastile care taie apetitul

de Georgeta Licsandru    |    14 Feb 2006   •   00:00
Pastile care taie apetitul
OBICEIURI
Medicamentele pentru slabit sunt indicate doar persoanelor care au intr-adevar probleme cu greutatea, nu si celor care vor sa slabeasca dintr-un moft. Pastilele de slabit se folosesc numai cu recomandarea medicului si sub stricta supraveghere a acestuia. Administrarea necontrolata a medicamentelor antiobezitate poate crea dependenta, tulburari metabolice sau de ritm cardiac, depresii.

Slabesti repede, dar periculos

Pastilele care "ard" grasimile sunt de doua feluri: medicamente care reduc pofta de mancare cu actiune asupra sistemului nervos si medicamente care blocheaza digestia si elimina grasimile. "Pastilele care reduc apetitul te ajuta sa mananci mai putin, sa slabesti, dar nu rezolva problema. Pot aparea dezechilibre metabolice, anorexia, este favorizata hipoglicemia. In momentul in care ai renuntat la tratament, este posibila cresterea rapida in greutate", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

A doua categorie de medicamente pentru slabit au ca substanta activa orlistatul. Aceasta substanta ajunge in tubul digestiv si impiedica asimilarea grasimilor de catre organism. Pentru ca substanta intervine la nivelul absorbtiei intestinale, aproximativ 30% din grasimile provenite din alimente sunt eliminate prin scaun. Administrarea medicamentelor trebuie asociata cu o dieta recomandata de medic, pentru ca eliminarea grasimilor prin scaun poate provoca diaree sau steatoree (prezenta grasimilor nedigerate in scaun). Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, metoda cea mai eficienta de a pierde in greutate este dieta echilibrata, in care aportul caloric zilnic este redus cu 500 de calorii: femeile - de la 2.000 la 1.500 de calorii, iar barbatii - de la 2.500 la 2.000 de calorii. Dieta trebuie neaparat asociata cu exercitiul fizic.

AVANTAJE. Medicamentele pentru slabit reduc riscul altor boli asociate obezitatii: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia sau diferite forme de cancer.

×