TRATAMENT
Cand medicamentele se transforma din aliati impotriva bolilor in dusmani, in organism pot aparea trei tipuri de reactii adverse la aceste medicamente: reactii alergice, reactii toxice si reactii biologice sau microbiologice.
Profesor doctor Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", explica reactiile adverse ale medicamentelor contra infectiilor - denumite chimioterapice.
Alergice, toxice, biologice
Reactiile alergice apar la anumite persoane sensibile (atopice). Insa nu toate chimioterapicele sunt la fel de alergizante. "Penicilinele si sulfamidele sunt printre cele mai alergizante. Cea mai sensibilizanta cale de administrare este calea cutaneo-mucoasa, iar cine a devenit alergic la un anume chimioterapic antibacterian este de obicei alergic toata viata si la multe medicamente cu structura chimica asemanatoare chiar daca au efecte diferite asupra organismului. Spre exemplu, cine este alergic la sulfamidele antibacteriene poate sa fie alergic si la sulfamidele antidiabetice si la unele sulfamide cu efect diuretic. Reactiile alergice pot fi uneori extrem de grave (spre exemplu, socul anafilactic) si pot sa apara la doze extrem de mici", avertizeaza prof. dr. Ion Fulga. Reactiile toxice depind de doza. Ele sunt cu atat mai grave si cu atat mai frecvente cu cat se utilizeaza doze mai mari. In general, fiecare chimioterapic are o anume toxicitate specifica lui, unele sunt toxice pentru ficat, altele pentru rinichi, altele pentru sange, altele pentru sistemul nervos etc.
Citește pe Antena3.ro
|
AUTOMEDICATIE. "Putem
lua medicamente la primul semn de boala, dar medicamente care sa ne amelioreze simptomele bolii, cum ar fi analgezice, antipiretice, antiinflamatoare pentru durerile musculare si febra din virozele respiratorii, dezobstruante nasofaringiene, antiseptice si dezinfectante, care ne ajuta in general sa suportam mai bine boala. Dar nu vom lua antibiotice fara avizul medicului. Decizia de a lua sau nu un antibiotic trebuie sa apartina medicului", arata prof. dr. Ion Fulga.
|
|
Sfatul mediculuiPentru a ne feri de reactiile adverse ale medicamentelor, evident, nu exista decat o singura solutie - aceea ca tratamentul sa se faca numai la sfatul medicului. "Frecventa si gravitatea reactiilor adverse difera foarte mult de la un chimioterapic antimicrobian la altul. Unele chimioterapice sunt practic netoxice, cum sunt spre exemplu penicilinele, care nu produc decat reactii alergice. Unei persoane care nu este alergica la penicilina, aceasta nu ii produce reactii adverse", ne asigura profesorul Ion Fulga. |