x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolele din pastilele pentru slăbit

Pericolele din pastilele pentru slăbit

de IncomeMagazine    |    04 Feb 2013   •   08:57
Pericolele din pastilele pentru slăbit
Sursa foto: Dmitry Naumov/Getty Images/Hemera

Aproape o treime dintre români sunt, oficial, supraponderali - aşa că piaţa produselor pentru slăbire se extinde rapid. Acestea variază de la pastile care pretind că reduc absorbţia grăsimii, până la capsule, shake-uri şi picături care susţin că stăvilesc apetitul şi accelerează metabolismul. Medicii avertizează însă că efectele adverse pot fi extrem de grave.

Cea mai buna metodă pentru pierderea excesului ponderal şi menţinerea unei greutăţi sănătoase este o dietă echilibrată, controlată; un stil de viaţă din care trebuie să elimini obiceiurile alimentare proaste şi în care să incluzi exerciţiul fizic în rutina zilnică. Aceasta este opinia universală a specialiştilor în boli de nutriţie şi metabolism. Şi probabil că este şi opinia ta. Totuşi, gândul că ai putea slăbi fără efort, fără „o dietă echilibrată” şi păstrându-ţi măcar vreo câteva obiceiuri alimentare proaste, este foarte ademenitor. Şi nu doar pentru tine. În Europa , SUA şi în Japonia, piaţa medicamentelor pentru slăbit a atins în 2010 o valoare de peste 2 miliarde de dolari, potrivit unui recent studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Espicom Healthcare Intelligence. Şi creşte de la un an la altul. La nivel mondial, aproximativ jumătate dintre medicamentele antiobezitate pot fi achiziţionate pe bază de reţetă medicală, însă majoritatea prezintă efecte secundare şi nu asigură decât reducerea cu maximum 10% a masei corporale.

„Medicaţia de slăbire este o variantă de moment”, precizează Lygia Alexandrescu, lector universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi consultant nutriţie. „Şi mă refer aici la medicaţia farmacologică, pe care o recomandăm pacienţilor care doresc să slăbească mai multe kilograme, care trebuie operaţi şi au o obezitate morbidă, ce le pune viaţa în pericol. De obicei, persoanele cu obezitate morbidă sunt polimedicate, iau mai multe medicamente, pentru că au mai multe afecţiuni, de aceea încercăm le susţinem în acest fel pentru o perioadă scurtă de timp. Nu se poate trăi cu medicamente de slăbit”, punctează specialistul.

Citeste AICI efectele adverse ale pastilelor de slabit


Citeste si
Vedete care s-au confruntat cu probleme din cauza pastilelor de slăbit
Obiceiuri bune care duc garantat la scăderea în greutate
De ce nu mai îmbătrânim cu demnitate
Alimente care păcălesc foamea
Lămâia te ajută să slăbeşti sănătos

 


 



×
Subiecte în articol: pastile de slabit