x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare

Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare

16 Oct 2015   •   11:36
Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare

Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare, conform unui studiu federal publicat în 'New England Journal of Medicine', citat joi de agenţia France Presse. Aproape o treime dintre aceşti pacienţi (28%) sunt adulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani.

Aproximativ 10% dintre cei care s-au prezentat la servicii medicale de urgenţă au necesitat spitalizare, conform studiului efectuat de agenţia medicamentelor Food and Drug Administration (FDA) şi Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Cercetătorii au analizat statistici efectuate pe parcursul unui deceniu (2004-2013) în 63 de spitale reprezentative pentru Statele Unite ale Americii. Suplimentele pentru pierderea în greutate sau pentru oferirea unui surplus de energie au fost responsabile pentru 71,8% din urgenţele medicale.

Aceşti pacienţi s-au plâns de simptome cardiovasculare, inclusiv palpitaţii, dureri în piept şi accelerări ale ritmului cardiac (tahicardie). Potrivit studiului, persoanele cu vârste între 20 - 34 de ani reprezintă 58% dintre aceste cazuri, notează AFP.

Acesta este primul studiu care dezvăluie un mare număr de probleme grave de sănătate legate de consumul de suplimente alimentare, o industrie care adună 32 de miliarde de dolari anual în SUA şi care este supusă unei supravegheri sporite din partea autorităţilor federale şi grupurilor de consumatori. Aceştia din urmă se aşteaptă la reglementări mai stricte, menţionează AFP.

Pe lângă problemele cardiovasculare, consumul acestor suplimente provoacă reacţii alergice grave, vărsături şi greaţă legate de compoziţia lor foarte variată (vitamine, minerale, aminoacizi, produse pe bază de plante).

Nici un supliment alimentar nu necesită aprobarea FDA pentru a fi comercializat în SUA, spre deosebire de medicamente, atrage atenţia AFP.

Cu toate acestea, unele conţin substanţe care au efecte periculoase puternice asupra organismului. Însă producătorii lor nu sunt obligaţi să aplice avertismente pe etichetele lipite pe cutiile suplimentelor alimentare.

Potrivit unei legi din 1994, criticate de autorităţile de sănătate din SUA, suplimentele alimentare sunt considerate sigure până la proba contrarie.

Studiul federal nu oferă nici o statistică cu privire la decesele care ar fi putut rezulta din consumul acestor produse, deoarece a urmărit numai vizitele la spital cauzate de consumul suplimentelor alimentare, precizează AFP.

×