x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

PET bate CT ?!

de Dr Dana Tinică    |    19 Mar 2012   •   21:00
PET bate CT ?!

Voi raspunde la intrebarea: De ce PET (tomografia cu emisie de pozitroni) face ca CT (tomografia computerizata) sa para demodata?!

Pana nu demult tehnici imagistice ca tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) constituiau domeniile de top ale investigatiilor medicale. Metode moderne, dezvoltate in ultimele decenii, perfectionate continuu, care pareau a nu fi avut timp sa se invecheasca. Si, intr-adevar, ele aduc informatii pretioase, greu de obtinut in alt mod, privind alterarile aduse de boala diferitelor organe. Cu toate acestea o noua tehnica de investigatie se impune : PET (tomografia cu emisie de pozitroni)! Si in ciuda faptului ca e mai greu accesibila (exista putine centre unde se practica) si costisitoare, ea aduce informatii inestimabile. Pentru ca nu reda pur si simplu anomaliile anatomice, ci vizualizeaza modificarile proceselor biologice celulare la nivel molecular, semnalandu-le inainte sa se ajunga la afectarea structurala a organelor. Cu alte cuvinte PET ofera sansa de a depista cele mai grave maladii in stadii incipiente.

PET foloseste o substanta radioactiva care este injectata, de obicei F-18 FDG (fluorodeoxiglucoza), un derivat de glucoza. Aceasta ajunge in tesuturi si acolo emite particule numite pozitroni (o particula cu aceeasi masa ca electronul, dar cu sarcina pozitiva). Acestea se cupleaza cu electronii din celulele organismului, reactia decurgand cu emisie de energie, care este captata de un scaner, iar pe baza rezultatelor obtinute un computer construieste imagini tridimensionale. De exemplu, celulele canceroase au o rata mai mare de inmultire si folosesc mai multa glucoza, de aceea zona respectiva va arata o activitate mai intensa, indicand existanta unei tumori maligne, chiar daca ea este foarte mica si nu este vizibila tomografic. Mai mult, se poate preciza ca este vorba de cancer, fara a fi nevoie sa se recurga la biopsie. PET poate indica zone mai active sau mai reci la nivelul creierului.

De exemplu, in boala Alzheimer celulele folosesc mai putina glucoza si zonele respective apar cu o intensitate mai mica, in timp ce zonele cu o activitate intensa semnaleaza centre generatoare de crize epileptice. La nivelul inimii, PET poate identifica zone ischemice, adica in care circulatia sanguina este redusa, avand astfel rol in diagnosticarea cardiopatiei ischemice.

Ca urmare, PET este indicata in diagnosticarea, stadializarea, stabilirea abordarii terapeutice in numeroase tipuri de cancer, situate la creier, cap si gat, san, colon, esofag, pancreas, plaman, tiroida, testicul, ovar, prostata etc. La nivelul creierului, poate depista zonele afectate in urma unui accident vascular cerebral, cele generatoare de crize epileptice sau poate diagnostica precoce un numar important de maladii grave: boala Alzheimer si alte tipuri de dementa, boala Parkinson, scleroza multipla, boala Huntington, scleroza amiotrofica laterala, schizofrenia etc. La nivelul inimii indica zonele cu o circulatie compromisa, stabilind si tratamentul care ar trebui folosit (by pass sau angioplastie coronara).

Cu 1-2 zile inainte de examinare nu se fumeaza si nu se bea cafea sau alcool, iar cu 6-8 ore inainte nu se mananca. Se scot toate obiectele metalice. Se injecteaza substanta radioactiva (in functie de localizare se pot folosi diverse substante, care pot fi injectate, inhalate sau inghitite). Se asteapta 30-60 de minute, apoi pacientul este dus la aparat. Acesta arata ca o cutie, care in mijloc are o deschidere rotunda, ca un tunel. Pacientul sta intins pe o masa, care avanseaza in acest tunel si trebuie sa stea nemiscat cat timp se obtin imaginile. In unele centre se face mai intai o tomografie computerizata.

Daca este investigat creierul i se poate cere sa citeasca sau sa vorbeasca, iar daca este studiat cordul se monteaza electrozi pentru EKG. Investigatia dureaza 1- 3 ore. Dupa investigatie, timp de 1-2 zile trebuie baute multe lichide. Mamele care alapteaza trebuie sa renunte la alaptat 1-2 zile. Investigatia nu este indicata gravidelor, bolnavilor care au facut de curand chimio-sau radioterapie sau au suferit o interventie chirurgicala. Imaginile trebuie interpretate si rezultatele sunt gata de obicei in 1-2 zile.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate