|
|
Aerul care patrunde prin nas si gura trece prin laringe, faringe (cai aeriene externe), trahee, tuburi ramificate numite bronhii si bronhiole, ajungand in cele din urma la plamani: cel drept, format din trei lobi, si cel stang, format din doi lobi. Fiecare arata ca "un fagure de miere cu mici saculeti in care intra aerul", ne explica doctorul Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". O dubla foita subtire numita pleura inveleste plamanul si fata interna a toracelui. Rolul pleurei este, conform doctorului Mihaltan, de a permite alunecarea plamanului in miscarile caracteristice respiratiei. Caile respiratorii se ramifica in milioane de saculeti plini cu aer, numiti alveole.
Arterele pulmonare sunt cele care aduc de la inima la plamani sangele incarcat cu bioxid de carbon, iar venele pulmonare duc de la plamani spre inima sangele incarcat cu oxigen. Vasele de sange se despart in ramurele, care impreuna cu ramurile terminale ale arborelui respirator se ramifica in vase capilare sangvine. Prin peretii alveolelor si vaselor capilare se face schimbul de gaze dintre aerul atmosferic si sange.
Datorita faptului ca plamanii comunica direct cu atmosfera, sunt expusi actiunilor factorilor nocivi existenti in atmosfera. Bolile cele mai frecvente sunt cancerul bronhopulmonar, bolile obstructive (astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita cronica) si bolile infectioase (bronhopulmonii, pleurezii, sindroame posttuberculoase). "Bolile de plaman netratate au un simptom comun - aflam de la doctorul Mihaltan - insuficienta respiratorie cronica sau acuta care se manifesta prin gafaiala, dispnee, tuse si lipsa de somn." Multe dintre boli au la baza fumatul, apoi poluarea casnica si cea industriala.
STIATI CAâ¦
|
|
Citește pe Antena3.ro