În perioada comunistă, ricinul se cultiva pe suprafețe întinse, dar astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp.
În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru Agrointeligența care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.
“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat fermierul.
Ricinul este o plantă tropicală oleaginoasă, originară din India şi Africa. În prezent este cultivată la noi în ţară în scop ornamental, industrial şi medicinal.
Uleiul extras din seminţele de ricin are valoare terapeutică dar este folosit şi drept combustibil fiind solubil în alcool.
În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.