x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Polo ineaca sedentarismul

Polo ineaca sedentarismul

de Liana Hainarosie    |    02 Aug 2005   •   00:00
Polo ineaca sedentarismul
ARMONIA TRUPULUI
Prima conditie pentru a juca polo este sa stim foarte bine sa inotam. "Comparativ cu inotul, polo este mult mai complex.

La inot, contactul este doar cu apa si cu tine insuti. Pe cand la polo apare si lupta directa cu adversarul si existenta unor coechipieri. Nu exista o pozitie standard de inot, acest sport combinand toate cele 4 procedee: bras, fluture, crowl, spate", afirma Ionut Cismaru, instructor de inot. Prin combinarea acestor stiluri, polo contribuie la corectarea pozitiei coloanei vertebrale. Inotul pe spate este recomandat pentru corectarea cifozei, iar prin pozitiile crowl si bras poate fi atenuata scolioza in forma de "S" .

De asemenea, polo a mai fost comparat cu handbalul. Spre deosebire de acesta, polo nu respecta regula jocului in semicerc.

Copii

Polo este recomandat tuturor categoriilor de varsta. Exceptie fac cei care au probleme cardiovasculare grave, renale si ale aparatului respirator. Copiii pot incepe sa joace polo de la 12-13 ani. Nu exista o varsta-limita la care sa nu fie recomandat acest sport. In ceea ce-i priveste pe copii, polo contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa: ii ajuta sa se inalte, le dezvolta capacitatea pulmonara. Jocul de polo inseamna o antrenare a tuturor muschilor corpului, care are ca rezultat tonifierea musculara. Cele mai solicitate parti ale corpului sunt membrele inferioare, deoarece apa trebuie calcata si pozitia corpului trebuie sa fie cat mai ridicata. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul picioarelor.

Instructorul Ionut Cismaru ii sfatuieste pe parinti sa-si indrume copiii la polo, deoarece acest sport le dezvolta micutilor atentia, ambitia, invatandu-i ce este spiritul de echipa si altruismul, fair-play-ul. Plus ca este si o solutie pentru a-i dezlipi din fata calculatorului.

Adulti

"La adulti, polo este un excelent mijloc de a scapa de stres, de a face miscare in mod placut, de combatere a sedentarismului si de mentinere in forma.

De asemenea, cu o alimentatie corespunzatoare, polo ne poate ajuta sa slabim 2-3 kilograme pe luna.

Intr-o partida competitionala sunt consumate 2.000 de calorii", afirma instructorul Ionut Cismaru.

Porti, echipament, minge

In partidele dintre amatori nu exista un arbitru care sa semnaleze greselile facute, acestia putand pune ambele maini pe minge, o pot baga sub apa.

Si pot renunta si la numarul fix de jucatori dintr-o echipa.

Astfel, vor reusi sa-si provoace toti prietenii la o partida de polo. Iar daca gasirea unor porti poate crea probleme, atunci ele pot fi improvizate. Nici la inceputurile lui, acest sport nu avea porti, invingatoare fiind echipa care punea de mai multe ori mingea intr-o barca.

In ceea ce priveste echipamentul, lucrurile sunt si mai simple: costumul de baie, casca si mingea. La polo, mingea este mai mare si mai grea decat cea de volei. Pentru copii, ea este de dimensiunea celei de handbal, iar pentru adulti - de dimensiunea celei de fotbal.

"In mod profesionist, polo se joaca in 4 reprize, cate 7 minute fiecare. Intre reprize exista o pauza de 2 minute. O echipa este formata din 7 jucatori, dintre care unul este portar, si 6 rezerve", ne explica instructorul Ionut Cismaru.

INCALZIRE. In fata unui efort de intensitate mare, corpul are nevoie de incalzire prealabila, pentru a preveni intinderile musculare si de ligamente. La polo, incalzirea se face si pe uscat, si in apa. Incalzirea pe uscat este compusa din miscari de gimnastica, rotiri de brate inainte/inapoi, extensii, aplecari. In apa se fac exercitii specifice inotului: calcarea apei, calcarea apei cu bratele sus, diferite tipuri de sarituri. Aceste exercitii se efectueaza in apa si nu pe marginea bazinului, ne sfatuieste instructorul Ionut Cismaru.

STIRI
HIDRATARE. Vacanta va incita sa va dezmortiti picioarele si sa practicati sportul favorit cu mai mare intensitate. Din aceasta cauza trebuie sa compensati apa pierduta de organism prin transpiratie si sa beti mai multe lichide. De exemplu, un alergator neantrenat pierde intre 0,5 si 1 litru pe ora. In schimb, un profesionist poate pierde pana la 2,5 litri de apa pe ora, si chiar mai mult daca este foarte cald. Regula este simpla: hidratarea trebuie sa inceapa cu 3 ore inainte de activitatea fizica, apoi aportul de lichide (de preferat apa) trebuie sa fie intre 300 ml si 1 litru pe ora.

YOGA. Copiii pot incepe de la varsta de 5 ani sa faca gimnastica, inot, dans, judo. Parintii trebuie sa tina cont insa ca o activitate fizica practicata in exces poate avea efecte nocive asupra coloanei vertebrale si a musculaturii, care pot conduce la malformatii la varsta adulta. O alternativa este yoga. Practicata sub forma unui joc, yoga ii confera copilului sanatate si echilibru atat la nivel fizic, cat si intelectual. De asemenea, yoga ii ajuta pe copii sa-si constientizeze calitatile mintale si fizice, dar si autonomia.

CARDIACI. Printre activitatile fizice recomandate cardiacilor se numara: mersul pe jos, mersul pe bicicleta, gimnastica. Mersul pe jos permite adaptarea progresiva a functiei inimii, a respiratiei la efort. 30 de minute de mers pe jos ritmat 7-8 km/ora, de 3 ori pe saptamana, amelioreaza performantele inimii cu 12%. Mersul pe bicicleta moderat si des permite adaptarea progresiva a functiei cardiace la efort. Gimnastica practicata 20-30 de minute este indispensabila pentru buna functionare a muschilor gatului, spatelui, toracelui, bratelor, picioarelor, dar mai ales pentru intretinerea aparatului respirator.
×
Subiecte în articol: polo