Lucrati la birou si la sfarsitul zilei plecati acasa cu dureri de ochi, ceafa, umeri, spate si maini? Nu sunteti singur… "In fiecare an, zeci de mii de consultatii medicale sunt generate de aceste probleme, care reprezinta cheltuieli enorme pentru tratamente si absenteism de la serviciu. De aceea, in Statele Unite si Uniunea Europeana se acorda o importanta deosebita ergonomiei - stiinta care le face oamenilor munca mai usoara', ne-a declarat dr. Gabriel Enescu, specialist in fizioterapie, ergonomie si inginerie, seful sectiei de recuperare al unui mare spital din California. El a venit in Romania la invitatia Asociatiei Romane a Kinetoterapeutilor pentru a sustine un curs de ergonomie, ce se va desfasura in perioada 11-12 mai.
Dr. Gabriel Enescu spune ca simpla pozitionare corecta a scaunului, monitorului sau tastaturii poatet evita sau elimina total durerile aparute la locul de munca. "In Statele Unite si Europa, modificarile corecte ale locului de munca se fac de catre ergonomisti certificati in aceasta specialitate, iar acest lucru ar trebui sa se intample si in Romania', arata dr. Gabriel Enescu, presedinte al Ergo-Balance, o companie americana specializata in evaluari si recomandari ergonomice pentru spitale, birouri in institutii guvernamentale sau companii private, lanturi de magazine si depozite, fabrici.
Ergonomia sau stiinta muncii este o disciplina care studiaza toate aspectele activitatii umane. Denumirea provine din cuvintele de origine greaca ergon – munca si nomos – legi. Conform European Ergonomics Society, ergonomia reprezinta compatibilitate: compatibilitatea dintre oameni, activitatile lor, obiectele folosite in mediul in care muncesc, calatoresc sau se joaca. Daca exista o buna compatibilitate in toate aceste domenii, oamenii se simt mai confortabil, pot face lucruri mai repede si mai usor, cu mai putine greseli.
Ergonomistii contribuie la proiectarea si evaluarea activitatilor profesionale, produselor si mediului inconjurator pentru a le face compatibile cu necesitatile, abilitatile si limitarile oamenilor.
Dr. Gabriel Enescu prezinta in continuare cele mai frecvente dureri aparute la locul de munca si cauzele acestora.
Durerile de ochi pot fi taioase sau difuze, iar deseori sunt insotite de lacrimare, vedere dubla, incetosata si dureri de cap foarte intense. Cauzele pot fi:
● diferenta mare dintre intensitatea luminii in camera si lumina monitorului
● contrastul monitorului
● umiditatea din birou
● intensitatea luminii in camera si originea ei: lumina naturala sau artificiala, de deasupra sau din lateral
● distanta dintre ochi, monitor si documentul de lucru
● claritatea continutului de pe monitor si pe documentul de lucru
● vederea dumneavoastra si/sau ochelarii, daca folositi
Durerile de ceafa si umeri pot avea urmatoarele cauze:
● Pozitia monitorului si a documentelor de lucru determina pozitia gatului, umerilor si trunchiului. Daca ele sunt amplasate prea sus sau prea jos sau in lateral pot aparea dureri de ceafa si umeri
● Amplasarea tastaturii si a mouse-ului pot crea dureri de umeri si brate. Lucrand cu bratul extins sau nesprijinit poate creste solicitarea umarului de 7-10 ori. Daca tastatura este asezata prea sus, umerii sunt ridicati si tensionati
● Cand cotierele scaunului sunt pozitionate prea jos sau departe de trunchi, acest lucru creste solicitarea muschilor gatului si umerilor
Durerile de spate reprezinta cauza principala a vizitelor medicale. Profesiile care necesita statul pe scaun sau in picioare pentru durate mai mari de doua ore prezinta un risc mult mai ridicat de dureri lombare. Iata din ce cauze apar durerile de spate:
● Atat timp cat spatele nu se sprijina pe spatarul scaunului, presiunea pe discurile coloanei vertebrale este mult marita.
● Imposibilitatea de a lua pauze si a te ridica de la birou. Miscarea va pune in pozitii mult mai avantajoase diferite parti ale corpului.
● Un scaun a carui pozitie nu se poate ajusta. Orice scaun de birou trebuie sa aiba minimum trei directii de ajustare. Este necesar ca scaunul sa se poata ridica sau cobori, iar spatarul de asemenea sa se ridice sau sa se coboare si sa se incline inainte si inapoi. Pozitia scaunului afecteaza nu numai zona lombara, dar si ochii, gatul, umerii, bratele si incheieturile mainilor.
Durerile de brat, de incheieturi sau de mana pot avea multiple cauze:
● Miscari repetate fara pauze (de exemplu dactilografierea)
● Mentinerea aceleiasi pozitii pentru durate indelungate
● Presiune localizata direct pe nerv sau tendon. Exemplu: pozitia incheieturilor mainilor in timpul folosirii tastaturii sau sprijinirea cotului pe birou.
● Miscari bruste neprevazute
● Temperaturi scazute
● Vibratii. Exemplu: folosirea uneltelor de mana sau conducerea autovehiculelor grele.
Bolile profesionale aparute din cauza unui loc de munca necorespunzator sunt: intinderi si spasme musculare, tendinita, tenosinovita, epicondilita, sindrom de tunel carpian si altele. Toate acestea pot fi prevenite sau tratate prin crearea unui loc de munca ergonomic.