Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), a realizat în premieră naţională două proceduri de implantare a unui dispozitiv numit stand pentru bifurcaţii. Intervenţiile au fost realizate unor pacienţi de sex masculin, în vârstă de aproximativ 60 de ani, suferinzi de o boală coronariană ischemică cu angină pectorală severă.
Pentru prima oară la SUUB s-a utilizat un dispozitiv special care se montează în arterele inimii şi permite: "ca în acele artere care se bifurcă în două ramuri să se mențină atât vasul principal, cât şi cele două ramuri deschise. Este vorba despre ceea ce numim un dispozitiv special pentru bifurcație sau stand pentru bifurcaţie”, spune prof. dr. Dragoş Vinereanu.
Pacienţii care au beneficiat de aceste dispozitive "aveau o patologie asemănătoare, boală coronariană ischemică, cu angină pectorală destul de severă, de mult timp şi la care procedurile simple prin care se inseră tipurile obişnuite de dispozitive pe care le avem disponibile ar fi fost foarte complicate din punct de vedere tehnic şi ar fi necesitat cel puţin două dispozitive, în loc de unul”, precizează prof. dr. Dragoş Vinereanu.
Comparativ cu procedura standard, cea realizată în premieră națională la SUUB permite o funcționalitate mai bună a arterelor afectate şi oferă o serie de avantaje: "procedura este mult mai simplă, dispozitivul se introduce mai uşor, în consecinţă riscurile pentru pacienţi sunt mai mici, timpul de iradiere este mai scurt, iar costul este mai redus prin faptul că se folosește un singur dispozitiv în loc de două sau chiar trei dispozitive”, menţionează profesorul Dragoş Vinereanu. Costul unei astfel de intervenții poate ajunge până la 1.500 de euro, însă 75% din valoare poate fi acoperită printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii.