x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premiera medicala: Transplant de uter de la o donatoare decedata

Premiera medicala: Transplant de uter de la o donatoare decedata

de Steluta Indrei    |    09 Oct 2011   •   12:10

Derya Sert, o tanara de 21 de ani din Turcia, este prima femeie din lume care a primit o grefa de uter de la o donatoare decedata, informeaza Le Figaro. Aceasta operatie efectuata in premiera reprezinta o speranta pentru mii de femei care nu pot da nastere unui copil.

Medicii de la Spitalul Universitar Akdeniz (aproape de Antalya, in sudul Turciei) au efectuat cu succes transplantul de uter in cazul tinerei Derya Sert, care s-a nascut fara uter. Operatia, care a durat 10 ore, a avut loc la 9 august, in prezent pacienta fiind in continuare internata pentru efectuarea tratamentului imunosupresor, a explicat chirurgul Ömer Özkan, unul dintre cei opt medici din echipa care a realizat transplantul.

In lume, o femeie din 5.000 se naste fara uter. O femeie poate trai fara uter, dar nu poate avea copii, singura sansa de a deveni mama fiind transplantul de uter.

Prima incercare de transplant de uter a fost realizata in Arabia Saudita, in anul 2000. Grefa de uter a fost prelevata de la o donatoare in viata, dar transplantul s-a dovedit nereusit. Dupa 99 de zile, uterul a fost respins de organismul pacientei primitoare, medicii fiind nevoiti sa intervina pentru a-l extirpa. "A fost un dezavantaj faptul ca uterul a fost prelevat de la o donatoare in viata. In cazul acelui transplant din Arabia Saudita, vena principala prelevata era prea scurta si nu a permis irigarea corespunzatoare a uterului transplantat', a explicat medicul Ömer Özkan.

Medicii turci sustin ca, acum, in cazul tinerei Derya Sert au reusit sa rezolve acest tip de probleme. Prelevand uterul de la o donatoare decedata, medicii au putut lua mai mult tesut din jurul uterului si vase de sange mai lungi. In plus, medicamente imunosupresoare administrate pentru prevenirea respingerii grefei au evoluat foarte mult in ultimii ani, au precizat medicii.

Echipa medicala este increzatoare in reusita acestui transplant, dar ramane totusi prudenta. "Operatia s-a derulat bine... Dar nu putem vorbi de succes decat in momentul in care pacienta va avea un copil', estimeaza dr Ömer Özkan. "Pentru moment, suntem multumiti sa constatam ca tesutul uterin este viabil, deci nu se pune problema respingerii grefei. Pacienta are deja menstruatie, semn important ca uterul transplantat functioneaza', precizeaza chirurgul. Dupa sase luni, pacienta va putea efectua procedura de fertilizare in vitro care ii va da sansa de a avea un copil.

In lume, sunt foarte putine echipe medicale care studiaza transplantul de uter. In afara de Turcia, doar o echipa internationala formata din medici din Statele Unite si Suedia intentioneaza efectuarea unui transplant de uter de la mama la fiica. Pacientele se afla in prezent in stadiul de pregatire.

×