x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce faci dacă persoana de lângă tine intră în stop cardiac

Ce faci dacă persoana de lângă tine intră în stop cardiac

de Giulia Anghel    |    05 Ian 2023   •   16:40
Ce faci dacă persoana de lângă tine intră în stop cardiac

Dacă o persoană de lângă tine intră în stop cardiac există câteva lucruri pe care le poți face imediat și care ar putea însemna diferența dintre viață și moarte.

Între 70% și 90% dintre americanii care intră în stop cardiac mor înainte de a ajunge la spital deoarece oamenii din jurul lor nu știu cum să-i ajute, scrie cnn.com. 

Cum se manifestă

Stop cardiac este atunci când inima unei persoane încetează brusc să bată.
„Cel mai comun ritm este numit fibrilație ventriculară, adică inima se manifestă ca o pungă cu viermi.  Bate haotic și nu mai este capabilă să pompeze sângele în mod eficient. Persoana respectivă se prăbușește deoarece creierul nu mai funcționează. Așa că mai sunt doar câteva minute în care trebuie să încerci să readuci bătăile inimii la un ritm normal”, spune medicul Christine Albert, directorul Departamentului de Cardiologie de la Institutul Inimii "Smidt" din Los Angeles.

Semnele de avertizare includ dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii, slăbiciune și disconfort în piept. Dar, de cele mai multe ori, stopul cardiac se produce fără avertisment. Persoana nu mai are puls, nu răspunde la sunete ori la atingere, este posibil să nu mai respire ori va scoate sunete asemănătoare unei gâfâituri care nu sunt o respirație adevărată, ci un reflex ce se întâmplă atunci când creierul nu primește suficient oxigen.

Cauze

Stopul cardiac poate fi provocat de ritmuri cardiace neregulate numite aritmii. Insuficiența cardiacă se numește cardiomiopatie.

Poate urma unui atac de cord, adică inima se blochează și nu mai primește suficient sânge. Mușchiul acesteia moare dar, spre deosebire de stopul cardiac, inima va continua să pompeze sângele. 

Printre cauze se numără electrocutarea, înecul, sufocarea, accidentul, probleme respiratorii. De asemenea, o lovitură puternică în piept ar putea scoate inima din ritmul său normal.

Primul ajutor

Primul pas este să suni la numărul de urgență 112. 

Când inima nu poate pompa sânge în creier și plămâni, persoana poate suferi leziuni ale creierului sau poate muri în câteva minute. Prin urmare, are nevoie de un defibrilator. În alte țări, acesta se găsește în clădirile publice și este conceput pentru a putea fi utilizat de oricine, fără să fie nevoie de instruire. Dar întrucât nu există în România, trebuie așteptată echipa de urgență iar acest lucru înseamnă pierderea unor minute prețioase. Cu cât trece mai mult timp, cu atât riscul de deces este mai mare. 

Așa că, până vine salvarea, acordă primul ajutor în mod mecanic. Pune mâinile în centrul pieptului persoanei bolnave și apasă puternic până când pulsul ajunge la 100-120 de bătăi/minut. 

„Te conectezi pur și simplu ca o inimă externă. Poate deveni obositor, a spus ea, așa că dacă altcineva se află în apropiere, pune-l să preia conducerea când ai nevoie de o pauză. Dacă nu știe cum să facă manevra, pune-l să te urmărească mai întâi. Asta facem noi în camera de urgență”, spune Camilla Sasson, medic în medicină de urgență și vicepreședinte al Departamentului pentru știință și inovare pentru îngrijire cardiovasculară de urgență la Asociația Americană a Inimii.

Blocarea coatelor îți oferă mai multă pârghie pentru a împinge. Cu un adult, folosești ambele mâini pentru compresiile toracice. Dar dacă ajuți un copil, folosește o singură mână.

„Unii oameni mă vor întreba: „Dar dacă fac compresii toracice, rup o coastă și îl rănesc?” Le spun că această persoană este literalmente moartă, iar dacă are norocul să se trezească pentru că i-ai făcut compresii toracice, vei fi fericit că i-ai salvat viața. Sunt puțini oameni cărora li se rup coastele”, explică medicul.

Cum te pregătești

Multe asociații oferă cursuri de prim ajutor. Totodată, este important ca părinții copiior sau tinerilor sportivi să discute cu antrenorul pentru a se asigura că există un plan de urgență în caz de stop cardiac și că respectivul club este dotat cu un defibrilator. 

De asemenea, familiile ar trebui să se asigure că au un plan acasă.

„Cine va suna la 911? Cine va începe compresiile toracice? Cine va deschide ușa când sosește ambulanța? Sper că nu va trebui să știi niciodată ce să faci dacă se întâmplă acest lucru dar este bine să ai un plan pentru orice eventualitate”, atrage atenția dr. Camilla Sasson.

 

×
Subiecte în articol: stop cardiac primul ajutor