x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul spital "sfant" din tara

Primul spital "sfant" din tara

03 Ian 2006   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
La 1 iulie 1979, in Bucuresti, pe Soseaua Vitan-Barzesti este inaugurat Spitalul judetului Ilfov, Spitalul "Sfantul Ioan" de azi.
Atunci totaliza, impreuna cu unitatea medicala Balotesti, pe care o avea in subordine, 1.500 de paturi. Arhitectura cladirii acestui spital se confunda cu cea a majoritatii spitalelor judetene. Pe cele sase etaje ale cladirii se aflau spitalul, policlinica si statia de salvare a judetului.

Printr-o dispozitie a Ministerului Sanatatii, in 1981 se desfiinteaza doua institutii medicale bucurestene: Spitalul Bucur din Strada Marasesti si Spitalul Judetean Ilfov. La 1 aprilie, in acelasi an, din cele doua unitati spitalicesti ia fiinta Spitalul Clinic al Sectorului 4, care isi avea locatia pe Sos. Vitan-Barzesti. Spitalul de la Balotesti este atribuit Serviciului Roman de Informatii. La 1 mai 1984, Spitalului Sectorului 4 i se alatura o sectie exterioara: Maternitatea Bucur, cu sediul initial la Spitalul de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia". Dupa comasare, spitalul avea, impreuna cu maternitatea, 1.016 paturi. Institutia care deservea populatia Sectorului 4 avea in subordine toate cabinetele de intreprindere si cele stomatologice de sector, precum si Policlinica Bucur.

Spitalul se numeste "Sf. Ioan" de la 1 iulie 1990. "A fost prima institutie medicala din Romania care a primit un nume de sfant. Nu a fost ales oricum, ci dupa numele patronului Ordinul «Saint Jean de Malta», care a sprijinit financiar cativa ani aceasta institutie (1990-1995). Ion este si un nume traditional romanesc, un motiv in plus pentru ca spitalul sa poarte aceasta denumire", explica prof. dr. Alexandru Ciocalteu, directorul actual al Spitalului. "Sf. Ioan" a devenit spital de urgenta in 1999. In prezent are o capacitate de 850 de paturi. La acestea se adauga cele 245 ale Maternitatii Bucur, care a ramas si in prezent o sectie exterioara a spitalului din Sectorul 4. "Sf. Ioan" detine sectii de chirurgie generala, chirurgie toracica, urologie, nefrologie, medicina interna, ortopedie, cardiologie. Este unul dintre putinele spitale din Bucuresti care asigura servicii stomatologice de urgenta. Ambulatoriul, aflat si el in incinta spitalului, are aproape toate specialitatile medico-chirurgicale.

ASEZARE. "Un lucru mai neobisnuit pentru un spital este asezarea langa Institutul National Medico-Legal (INML). «Sf. Ioan» avea adresa in Soseaua Vitan-Barzesti atunci cand autoritatile din perioada comunista au hotarat construirea cladirii INML chiar langa spital."
Prof. dr. Alexandru Ciocalteu, directorul Spitalului "Sf. Ioan"

BALNEOLOGICE. Cand a fost daramat Spitalul Brancovenesc, in 1984, o treime din sectiile sale de balneologie au fost mutate pentru o scurta perioada la spitalul din Soseaua Vitan-Barzesti. In anii ’80, "Sf. Ioan" detinea si cateva renumite sectii de pediatrie. Ulterior, ele au fost preluate de Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie"(Budimex).

×
Subiecte în articol: ioan spitalul istoria medicinei