x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul test din viata micutului

Primul test din viata micutului

23 Mai 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Primul test pe care bebelusul tau trebuie sa-l ia cu brio este scorul Apgar. Dezvoltat in 1952 de medicul american Virginia Apgar, testul are scopul de a evalua rapid conditia fizica a puiului tau abia sosit pe lume si de a determina daca are nevoie de ingrijiri medicale speciale.

  • de STELUTA INDREI

  • Ce inseamna scorul Apgar

    Scorul Apgar reprezinta un punctaj care se acorda nou-nascutului la primul minut de la nastere. El se repeta la 5 minute, la 10, 15 si maximum 20 de minute dupa venirea pe lume. Medicul primar pediatru Nicoleta Bobe, specialist neonatolog la Maternitatea Spitalului Polizu din Bucuresti, spune ca "scorul Apgar apreciaza aspectul tegumentelor, activitatea cordului, respiratia, tonusul muscular si reactivitatea nou-nascutului". Pentru fiecare dintre aceste criterii, bebelusul primeste intre 0 si 2 puncte.

    S-a observat ca majoritatea bebelusilor primesc un scor intre 7 si 10 puncte la un minut de la nastere, ceea ce indica o stare buna de sanatate si o adaptare buna a nou-nascutului la viata extrauterina. Desi 10 este punctajul maxim, bebelusii il primesc rareori, pentru ca mainile si picioarele unui nou-nascut sunt deseori vinete, si nu roz, la primul minut de la nastere. Pentru a primi cele doua puncte aferente, copilul trebuie sa aiba aceeasi culoare roz pe tot corpul.

    "Scorul Apgar nu este un factor de predictie asupra evolutiei ulterioare decat in masura in care punctajul ramane cu valori sub 7 la peste 10 minute de la nastere. Exista situatii in care nou-nascutul a prezentat suferinte antenatale, care determina diferite grade de afectare a fatului si care vor influenta in sens negativ atat scorul Apgar la nastere, cat si evolutia ulterioara a copilului", explica medicul pediatru Nicoleta Bobe. Astfel, bebelusii care obtin un scor intre 4 si 6 sunt intr-o conditie mai putin buna si au nevoie de asistenta pentru respiratie la nastere.

    Atentie la punctaj!

    Suferintele antenatale pot fi legate de scaderea fluxului sangvin la nivelul fatului, ce poate determina suferinte cerebrale cu diferite grade de severitate, mergand pana la hemoragii cerebrale. "Scorul Apgar poate fi influentat, de asemenea, de evolutia travaliului, care uneori poate fi insotit de contractii uterine puternice, care afecteaza fluxul sangvin ce ajunge la fat", remarca dr. Nicoleta Bobe.

    Scorul Apgar cu valori mici la un minut dupa nastere poate fi urmat de un scor 7 si peste 7 la 5 minute de viata extrauterina. In acest caz, evolutia ulterioara a nou-nascutului este foarte buna, fiind vorba de o suferinta de scurta durata, care se amelioreaza rapid si fara urmari dupa nastere.

    Medicul Nicoleta Bobe atrage atentia ca scorul Apgar mai poate fi influentat de "drogurile anestezice administrate mamei in timpul nasterii, fie ca este nastere normala sau prin operatie cezariana. In acest caz, din cauza medicamentelor administrate, prima respiratie poate fi declansata cu intarziere. Nou-nascutul are aspect de copil adormit, dar dupa eliminarea din sange a drogurilor anestezice, care trec de la mama la fat, problemele respiratorii se rezolva spontan si evolutia este foarte buna".

    SPECIALISTI. Daca nasterea este asistata doar de medicul obstetrician, el este cel care acorda scorul Apgar. In cazul unei sarcini cu risc, al unui travaliu indelungat, se solicita neonatologul pentru asistarea copilului imediat dupa nastere si, in aceasta situatie, el este specialistul care acorda scorul Apgar.

    RECOMANDARI. Un scor mai scazut, in special la un minut dupa venirea pe lume, este oarecum normal pentru bebelusii nascuti dupa o sarcina complicata, dupa cezariana sau prematuritate. In acest caz, ei nu au plamanii foarte bine dezvoltati, culoarea pielii difera, iar tonusul muscular nu este ca al unui copil nascut la termen. Intreaba medicul obstetrician sau neonatolog daca esti ingrijorata cu privire la nota obtinuta de puiul tau. Iti vor spune ce anume poate cauza probleme, ce face bebelusul si ce ingrijiri i se acorda. Nu iti face griji degeaba, relaxeaza-te si bucura-te de intalnirea cu puiul mult asteptat.

    CUM SE ACORDA PUNCTAJUL BEBELUSULUI LA NASTERE

    SFATUL MEDICULUI
    Scorul Apgar trebuie corelat cu evolutia ulterioara a copilului in perioada neonatala precoce (primele 6 zile de viata), iar, in cazul unui scor mic, dr. Nicoleta Bobe ii sfatuieste pe parinti sa consulte neonatologul. Este bine ca parintii sa retina punctajul obtinut de bebelus.
    ×