SANATATEA COPILULUI
Primul test pe care bebelusul tau trebuie sa-l ia cu brio este scorul Apgar. Dezvoltat in 1952 de medicul american Virginia Apgar, testul are scopul de a evalua rapid conditia fizica a puiului tau abia sosit pe lume si de a determina daca are nevoie de ingrijiri medicale speciale.
|
Ce inseamna scorul Apgar
Scorul Apgar reprezinta un punctaj care se acorda nou-nascutului la primul minut de la nastere. El se repeta la 5 minute, la 10, 15 si maximum 20 de minute dupa venirea pe lume. Medicul primar pediatru Nicoleta Bobe, specialist neonatolog la Maternitatea Spitalului Polizu din Bucuresti, spune ca "scorul Apgar apreciaza aspectul tegumentelor, activitatea cordului, respiratia, tonusul muscular si reactivitatea nou-nascutului". Pentru fiecare dintre aceste criterii, bebelusul primeste intre 0 si 2 puncte. S-a observat ca majoritatea bebelusilor primesc un scor intre 7 si 10 puncte la un minut de la nastere, ceea ce indica o stare buna de sanatate si o adaptare buna a nou-nascutului la viata extrauterina. Desi 10 este punctajul maxim, bebelusii il primesc rareori, pentru ca mainile si picioarele unui nou-nascut sunt deseori vinete, si nu roz, la primul minut de la nastere. Pentru a primi cele doua puncte aferente, copilul trebuie sa aiba aceeasi culoare roz pe tot corpul. "Scorul Apgar nu este un factor de predictie asupra evolutiei ulterioare decat in masura in care punctajul ramane cu valori sub 7 la peste 10 minute de la nastere. Exista situatii in care nou-nascutul a prezentat suferinte antenatale, care determina diferite grade de afectare a fatului si care vor influenta in sens negativ atat scorul Apgar la nastere, cat si evolutia ulterioara a copilului", explica medicul pediatru Nicoleta Bobe. Astfel, bebelusii care obtin un scor intre 4 si 6 sunt intr-o conditie mai putin buna si au nevoie de asistenta pentru respiratie la nastere.Atentie la punctaj!
Suferintele antenatale pot fi legate de scaderea fluxului sangvin la nivelul fatului, ce poate determina suferinte cerebrale cu diferite grade de severitate, mergand pana la hemoragii cerebrale. "Scorul Apgar poate fi influentat, de asemenea, de evolutia travaliului, care uneori poate fi insotit de contractii uterine puternice, care afecteaza fluxul sangvin ce ajunge la fat", remarca dr. Nicoleta Bobe.Citește pe Antena3.ro
CUM SE ACORDA PUNCTAJUL BEBELUSULUI LA NASTERE
| |
|
SFATUL MEDICULUI
|
Scorul Apgar trebuie corelat cu evolutia ulterioara a copilului in perioada neonatala precoce (primele 6 zile de viata), iar, in cazul unui scor mic, dr. Nicoleta Bobe ii sfatuieste pe parinti sa consulte neonatologul. Este bine ca parintii sa retina punctajul obtinut de bebelus.
|