x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Produsele stupului, aliati ai ficatului

Produsele stupului, aliati ai ficatului

de Liana Hainarosie    |    20 Dec 2005   •   00:00
Produsele stupului, aliati ai ficatului
TERAPII COMPLEMENTARE
De sarbatori, ficatul nostru este puternic asaltat de alimente grase, condimente, dulciuri si alcool. Pentru a-l proteja avem la indemana o solutie naturala, eficienta, placuta si chiar ieftina: laptisorul de matca. Acesta are pur si simplu grija ca ficatul sa functioneze corespunzator, mai ales daca-l asociem cu polen si propolis. Aceasta combinatie de produse ale stupului contribuie la detoxifierea ficatului. Doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, spune ca "laptisorul de matca este o secretie a albinelor tinere, destinata hranirii matcii (reginei). Este un aliment extrem de concentrat intr-o serie de compusi cu actiune nutritiva, dar si functionala, dintre care cel mai important este cocteilul de vitamine B: B1, B2, B6 etc. Aceste vitamine au un rol important in reglarea functiei ficatului actionand in calitate de co-factori intr-o serie de procese enzimatice. De asemenea, laptisorul de matca este bogat in aminoacizi liberi - elemente de baza in biosinteza proteinelor atat de necesare organismului. Cu alte cuvinte, continutul in aminoacizi, proteine, vitamine, zaharuri si acizi grasi superiori reprezinta factori importanti in hranirea si protejarea hepatocitului, care este una dintre putinele celule din organismul nostru care se pot reface".

Administrare

"Laptisorul de matca se poate folosi sub forma de capsule, de drajeuri, tablete sau putem apela la produsele care au in compozitie laptisor de matca. Doza zilnica recomandata este de 500-600 mg. In conditiile in care avem o afectiune hepatica se poate creste aceasta doza. Se recomanda cura de circa 3 luni cu laptisor de matca in perioadele reci. Dar, atentie, laptisorul de matca nu trebuie administrat dupa ora 17:00, deoarece confera multa energie si poate conduce la insomnii", avertizeaza doctor biochimist Cristina Mateescu.

De asemenea, laptisorul de matca are in compozitie proteine de tipul gamaglobulinelor, care cresc imunitatea organismului. De aceea ne protejeaza mai ales impotriva gripei, racelilor.

POLEN SI PROPOLIS. Detoxifierea hepatica se poate realiza printr-o serie de produse apicole: polen, produse pe baza de polen si propolis, miere de albine. "Produsele stupului cu rol de suplimente nutritionale care au in compozitia lor propolis si polen este bine sa le avem acasa si sa le folosim inainte si dupa Sarbatori. Propolisul se poate administra sub forma de capsule, de tablete sau de tinctura. In acest caz, o doza zilnica de intretinere este de 30 de picaturi. Pentru protectia ficatului se recomanda circa 20-30 de grame de polen (la adult), la copii, doza fiind de jumatate. Capsulele sau tabletele se administreaza in functie de dozajele inscrise pe diferitele suplimente nutritionale", precizeaza dr. biochimist Cristina Mateescu.

MIERE. Pentru a furniza energie, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic. Mierea poate indeplini cu succes acest rol, fiind alimentul natural cel mai bogat in zaharuri direct asimilabile - fructoza si glucoza. Pentru a-i asigura ficatului o buna functionare si sursa de zaharuri de care are nevoie, este bine sa indulcim zilnic ceaiul caldut cu miere poliflora, in loc de zahar, sau sa consumam produse pe baza de miere si plante medicinale, care au proprietati hepato-protectoare. Diabeticii trebuie sa fie atenti! In cazul lor mierea trebuie sa satisfaca consumul caloric de care organismul poate beneficia in diabet avertizeaza doctor biochimist Cristina Mateescu.

×
Subiecte în articol: matca