x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Proteza fixă pe implanturi - ce este și când este necesară

Proteza fixă pe implanturi - ce este și când este necesară

05 Iul 2024   •   17:23
Proteza fixă pe implanturi - ce este și când este necesară
Sursa foto: Unsplash.com

Proteza fixă pe implanturi reprezintă o soluție avansată în domeniul stomatologiei, destinată înlocuirii dinților lipsă cu ajutorul implanturilor dentare. Procedura în sine, deși aduce multiple beneficii, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen mediu și lung, implică anumite riscuri și un grad de complexitate mai ridicat, comparativ cu alte proceduri stomatologice. Din acest motiv, stabilirea cu exactitate a necesității unei proteze fixe pe implanturi trebuie să țină cont de structura osoasă existentă și de nevoile specifice ale fiecărui pacient, stabilite doar după o evaluare detaliată și individualizată efectuată de către un medic stomatolog.

Ce este proteza fixă pe implanturi?

 

O proteză fixă pe implanturi este o lucrare protetică ancorată pe implanturi dentare, care sunt inserate în osul maxilar sau mandibular. Proteza fixă pe implanturi este compusă din două părți principale: implanturile, care funcționează ca rădăcini artificiale ale dinților, și proteza propriu-zisă, care este fixată pe acestea. În funcție de numărul de implanturi și de structura osului, pentru a putea asigura stabilitatea și succesul pe termen lung al protezei, pot exista situații în care, anterior plasării implanturilor, să fie efectuate adiții de os.

 

Când este necesară o proteză fixă pe implanturi?

 

Decizia de a opta pentru o proteză fixa pe implanturi este determinată de mai mulți factori, inclusiv de starea generală a sănătății orale a pacientului, gradul de pierdere dentară și densitatea osoasă. Procedura este indicată în cazurile de edentație totală sau parțială, unde soluțiile convenționale, precum protezele mobile, nu oferă confortul și funcționalitatea necesare. Consultarea unui medic stomatolog specializat în implantologie este recomandată pacienților care își doresc o proteză fixă pe implanturi, pentru a evalua și alte opțiuni existente și pentru a lua o decizie într-un mod corect.

 

Cât de complexă este această procedură?

 

Inserarea implanturilor dentare, în special în condițiile în care anterior sunt necesare adiții osoase, reprezintă o procedură stomatologică de o complexitate ridicată, ce trebuie efectuată de către un specialist în implantologie. Procedura necesită o evaluare detaliată și o execuție precisă, pentru a asigura rezultate optime. Aceasta poate include inserarea a patru până la șase implanturi pe arcadă, cu sau fără adiții osoase.

 

Recuperarea

 

În ciuda complexității lor ridicate, majoritatea procedurilor de implantologie (peste 95%) reprezintă succese. În general, timpul de recuperare postoperatorie este semnificativ mai lung comparativ cu alte intervenții stomatologice. Dacă este efectuată de către un dentist Bucuresti specializat în implantologie, procedura poate aduce beneficii într-un termen mai scurt.

 

Cu toate acestea, perioada de osteointegrare (proces în timpul căruia implanturile aderă la osul maxilar sau mandibular), fundamentală pentru succesul pe termen lung al protezei fixe pe implanturi, depinde mai degrabă de pacient, nu de tehnica chirurgicală. Plasarea protezei dentare pe implanturi și implicit revenirea la alimentația obișnuită și la o viață normală se va efectua doar după osteointegrarea completă a implanturilor, proces care durează între patru și șase luni. 

×