x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Proteze auditive

Proteze auditive

24 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI

STELUTA INDREI

Multe dintre tulburarile de auz pot fi corectate cu ajutorul unei proteze auditive. In Romania exista peste 3 milioane de persoane cu surditate, ceea ce inseamna mult peste media din Europa. Mai mult decat atat, doua treimi dintre surzii din Romania au nevoie de protezare auditiva, precizeaza profesor doctor Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti. Daca ne gandim ca 80% dintre utilizatorii de proteze auditive sunt batrani, putem spune ca aceste aparate sunt apanajul varstei a treia.

In cazul batranilor, sunt indicate in general protezele retroauriculare, care se poarta dupa ureche, dar si proteze foarte mici, numite intraauriculare, care se introduc in ureche (aproape invizibile pentru ca imita culoarea pielii). Protezele intraauriculare sunt ideale pentru doamnele care, desi sunt in varsta, vor sa fie cochete. Totusi, trebuie retinut ca batranii pot avea dificultati in utilizarea unui mic aparat cu reglaje sofisticate, care se introduce in ureche.

Compensare 100%

Pentru a realiza protezarea auditiva, se efectueaza mai intai un examen clinic al bolnavului, apoi urmeaza un examen audiometric (audiograma tonala si audiograma vocala), in functie de care ORL-istul recomanda tipul de proteza auditiva. De retinut ca la Clinica ORL de la Spitalul "Sfanta Maria" exista cea mai performanta aparatura pentru efectuarea audiogramei.

Pacientul merge cu recomandarea la un laborator de audioprotetica, unde se fabrica propriu-zis proteza corespunzatoare. Pretul aparatului este compensat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe baza unui dosar intocmit si depus de pacient, compensarea putand ajunge pana la 100%. Dupa ce pacientul primeste proteza, se face reglarea acesteia, existand o perioada de adaptare cu aparatul de 1-2 saptamani. Cu cat persoana este mai in varsta si surditate mai grava, cu atat timpul de adaptare este mai lung. In plus, varstnicii nu trebuie sa se astepte ca proteza sa inlocuiasca urechea. Aparatul ii ajuta insa foarte mult sa comunice normal cu cei din jur.

TRANSMISIE. Surditatea de transmisie apare atunci cand este lezat timpanul, cand exista un proces de discontinuitate a osisoarelor urechii (ciocan, nicovala, scarita). La batrani exista tulburari de auditie cu sediul in urechea interna, iar altele cu sediul la transmiterea sunetului de la urechea interna la scoarta cerebrala. Batranii isi pierd auzul in general din cauza modificarilor vasculare la nivel cerebral, a traumelor, a tulburarilor metabolice (diabet, colesterol mare, boli de sistem) si mai ales din cauza presbiacuziei (surditatea din cauza avansarii in varsta). Toate aceste surditati beneficiaza de protezare cu efecte bune, tolerate bine de bolnav si cu efect de socializare ireprosabila.

NEURONALA. "Surditatea neuronala presupune tulburari de codaj auditiv, adica pacientii aud distorsionat, nu aud anumite sunete, au lacune in intelegerea sunetelor, au dificultati de percepere a vorbirii si citesc pe buze", explica prof. dr. Sarafoleanu. Si acestia beneficiaza de protezare auditiva, dar cu rezultate modeste si uneori incerte.
×