În esenţă, sistemul imun detectează agenţii patogeni şi acţionează pentru combaterea infecției în sine. Mai mult, acesta dispune de capacitatea de a recunoaște agentul patogen pentru a reacţiona rapid atunci când se mai întâlneşte cu acesta. Din acest motiv, organismul poate căpăta imunitate pe termen lung împotriva bolilor.
Sistemele noastre imunitare sunt complexe și influențate de mulți factori. În ansamblu, sistemul tău imunitar face o treabă remarcabilă de a te apăra împotriva microorganismelor cauzatoare de boli. Dar uneori eșuează și un germen invadează cu succes și te îmbolnăvește. Vaccinurile pot construi imunitatea împotriva bolilor specifice, precum gripa și răceala. Totuși, există și alte modalități suplimentare prin care îți poți întări sistemul imunitar și anume dieta sănătoasă, activitatea fizică, menținerea unei greutăți normale, odihnă suficientă, fără obiceiuri nesănătoase (fumat și consum excesiv de alcool).
Modalități utile de a-ți întări sistemul imunitar
Cea mai bună strategie în timpul sezonului rece și gripal, este să acționezi pe două căi, atât pentru prevenirea infecției, cât și pentru întărirea sistemului imunitar. Este posibil să nu poți evita virușii și bacteriile care răspândesc răceala și gripa comună. Dar le poți evita cât de bine prin întărirea sistemului imunitar. Prima linie de apărare este alegerea unui stil de viață sănătos, iar concentrarea pe nutriție, igienă și alte obiceiuri de sănătate este cheia pentru a face acest lucru.
Practic, îți poți menține în mod natural sistemul imunitar să funcționeze corect dacă îl susții cu strategii de viață sănătoasă, cum ar fi:
- Nu fuma.
- Alimentație echilibrată cu un aport suficient de vitamine, minerale, antioxidanţi şi alţi nutrienți, şi fără zahăr în exces.
- Fă exerciții fizice în mod regulat.
- Menține o greutate sănătoasă.
- Dacă bei alcool, bea numai cu moderație.
- Nu lua medicamente pentru răceală și gripă în exces, de ex. antibiotice care pot ataca flora bacteriană a organismului cu rol important în sistemul imunitar.
- Odihnește-te corespunzător.
- Ia măsuri pentru a evita infectarea, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și gătirea temeinică a cărnii.
- Încearcă să minimizezi stresul.
- Fii la curent cu toate vaccinurile recomandate. Vaccinurile îți amorsează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor înainte ca acestea să pună stăpânire pe corpul tău. De aceea e bine să urmezi schema de vaccinare recomandată pentru vârsta ta.
Dieta și sistemul imunitar
Ca orice forță de luptă, armata sistemului imunitar mărșăluiește prin stomac, iar războinicii sistemului imunitar sănătos au nevoie de hrană bună, regulată. Oamenii de știință au recunoscut de mult timp că persoanele care trăiesc în sărăcie și sunt subnutrite sunt mai vulnerabile la bolile infecțioase. Există unele dovezi că diferite deficiențe de micronutrienți - de exemplu, deficiențe de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic și vitaminele A, B6, C și E - modifică răspunsurile imune.
Dietă echilibrată, înseamnă o mulțime de fructe și legume, proteine slabe, cereale integrale, lapte și produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. A mânca bine înseamnă, de asemenea, limitarea grăsimilor saturate, a colesterolului, a sării și a zaharurilor adăugate.
În sezonul de răceală și gripă este bine să consumi alimente care pot stimula sistemul imunitar, precum legumele și fructele de culoare verde închis, roșu și galben care conțin fitochimicale. Fitochimicalele acționează ca antioxidanții, ajutând la combaterea virușilor.
La fel, pentru a-ți spori imunitatea, consumă alimentele bogate în acizi grași omega-3, care au efecte antiinflamatorii asupra organismului, precum peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul și sardinele. Alte opțiuni alimentare antiinflamatorii sunt uleiul de măsline, leguminoasele și nucile, cerealele nerafinate, fructele.
Alimentația bună poate oferi mulți nutrienți care susțin funcționarea optimă a sistemului imunitar. Dar dacă bănuiești că dieta ta nu îți oferă toate nevoile de micronutrienți poți apela, mai ales în sezonul de răceală și gripă, la un supliment zilnic de multivitamine și minerale. Fii conștient, totuși, că prea multe vitamine și minerale pot fi dăunătoare. Mai mult nu este neapărat mai bine.
Rolul mineralelor și vitaminelor
Diverse plante şi nutrienţi au rol important în creşterea rezistenţei organismului în sezonul rece.
- Organismul are nevoie de zinc pentru a sprijini sistemul imunitar. Îl poți obține din stridii, vită, linte, arahide, iaurt grecesc, cereale și ovăz fortificate cu zinc. Un furnizor de servicii medicale îți poate testa sângele pentru a vedea dacă nu obțineți suficient zinc din dieta ta.
- Vitamina C acționează ca un antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii. Nefiind sintetizată de organismul uman, vitamina C trebuie luată din dietă. În sezonul rece însă, când riscul de răceală sau gripă este mai mare, administrarea vitaminei C ca supliment este foarte benefică.
- Vitamina D produsă de organism în urma expunerii la soare, contribuie la menţinerea valorilor normale de calciu şi fosfor în sânge, dar are un rol important şi în susţinerea sistemul imunitar. Iarna când pericolul de răceală și gripă crește, suplimentele cu vitamina D, ajută ca valorile să rămână în limite normale.
Activitatea fizică și sistemul imunitar
Exercițiile fizice regulate sunt unul dintre pilonii unei vieți sănătoase, te ajută să te simți mai bine, să dormi mai bine și să reduci anxietatea. Combinată cu o dietă echilibrată, activitatea fizică poate ajuta o persoană să mențină o greutate sănătoasă, contribuind la o stare generală bună de sănătate și, prin urmare, la un sistem imunitar funcțional.
Menține o greutate normală
Excesul de greutate poate afecta modul în care funcționează corpul tău. Obezitatea, definită ca un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mult la adulți, este legată de afectarea funcțiilor imune. Obezitatea poate, de asemenea, să scadă eficacitatea vaccinului pentru numeroase boli, inclusiv gripa, hepatita B, și tetanos. Modalități sigure de a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase includ reducerea stresului, consumul de alimente sănătoase, somnul suficient și angajarea în activități fizice regulate.
Frigul îți poate provoca un sistem imunitar slab?
Expunerea la temperaturi moderate de frig nu crește susceptibilitatea la infecții precum răceala și gripa. Eventual după o perioadă mai lungă în aer liber poți avea probleme precum degerăturile și hipotermia. Există, însă, două motive pentru care iarna este "sezonul răcelii și gripei". În timpul iernii, oamenii petrec mai mult timp în interior, în contact mai strâns cu alte persoane care își pot transmite germenii. De asemenea, virusul gripal rămâne în aer mai mult timp atunci când aerul este rece și mai puțin umed.
Imunitatea este apărarea organismului împotriva organismelor străine. Având grijă de tine vei ajuta sistemul imunitar să aibă grijă de tine. Este important să ai o alimentație echilibrată și un stil de viață activ pentru a-ți întări sistemul imunitar, care te va proteja de răceală, gripă și alte boli.