x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raed Arafat, la Sinteza Zilei: "Dacă la Colectiv nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate"

Raed Arafat, la Sinteza Zilei: "Dacă la Colectiv nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate"

de Antena 3    |    28 Mar 2016   •   23:20
Raed Arafat, la Sinteza Zilei: "Dacă la Colectiv nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate"
Sursa foto: Foto: Facebook.com/sintezazilei

Raed Arafat, întemeietorul SMURD-ului din România, a răspuns în premieră criticilor din raportul Corpului de Control al premierului în cazul Colectiv. Pentru întâia dată de la producerea tragediei, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a prezentat, la Antena 3, propriile concluzii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că nota de apreciere a oamenilor care au fost pe teren la tragedia din club Colectiv a fost peste 9.

Vezi LIVE „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”

„A fost o notă acceptabilă pentru cei care au lucrat acolo și care puteau să critice și să spună că nu a avut asta și asta și nu li s-a dat posibilitatea să salveze o viața. Aceasta este nota pe care și-au dat-o ei, nu au dat-o doctorului Arafat, nu au dat-o departamentului, au dat-o lor în timpul intervenției, într-un mod neutru și anonim”, a spus Raed Arafat, luni seară, la „Sinteza Zilei”.

Raed Arafat a afirmat că la tragedia din clubul Colectiv au fost mobilizate 61 de ambulanțe și 3 mașini de multiple victime.

Arafat a povestit că într-o oră și 40-50 de minute toți pacienții erau în spitale.

Vă amintim că într-un prim punct din raportul Corpului de control se spune că acţiunea din Colectiv a fost mare parte necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie, baza materială deficitară.

Vor fi aduse actualizări raportului Corpului de Control al Guvernului

Doctorul Arafat a dezvăluit informații cruciale în înţelegerea evenimentelor!

„În mod normal, după finalizarea unui raport se discută. Faza asta nu s-a făcut. Am avut astăzi (luni- n.red.), la Guvern, o discuție pozitivă și am dezbătut mai multe aspecte. La acest raport se vor adăuga anumite aspecte”, a spus Raed Arafat.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) consideră că afirmaţii din raport precum cele potrivit cărora intervenţia a fost „sub medie”, că sistemul de urgenţă trebuie reformat radical sau că se fac „improvizaţii” în intervenţii sunt neargumentate şi inacceptabile pentru un document de o asemenea importanţă.

„Raportul a ieșit fără punctul nostru de vedere(…). Era normala o discuție și să fie dat publicității raportul final”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Raport: Intervenția în cazul Colectiv, o acțiune necoordonată. ISU nu a respectat procedurile. Citiți întregul document

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă susţin că în raport există date care nu corespund cu informaţiile de la nivelul departamentului pentru situaţii de urgenţă. 

Totodată, în raport sunt trecute recomandări care nu corespund cu actele normative existente, susţin reprezentanţii DSU. 

Mai mult, multe părţi din raport necesită clarificări în ceea ce priveşte sensul şi raţionamentul care a stat la baza întocmirii acestuia.

Prima reacție a lui Raed Arafat, după raportul Guvernului în cazul Colectiv

„Nu înțelegem cum s-a scos concluzia că a fost o intervenție în mare parte necoordonată. Când ai o procedură, ea e pentru situațiile care se repetă. De exemplu, procedura pentru incendiu sau plan de acțiune pentru incendiu. Când ai o situație cum a fost la Colectiv, orice procedură nu va încăpea situația asta. Dacă te aștepți să fie respectată o procedură, să nu iasă din ea, să nu facă „improvizații”...Dacă acuzăm orice lucru care iese din procedură ca fiind o improvizație, în viitor închidem creierul și blocăm decizia la nivelul comenzii”, a opinat doctorul Raed Arafat.

Întrebat dacă s-au salvat vieți prin improvizații, Raed Arafat a declarat: „dacă acolo nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate”.

Cine are dreptate cu privire la intervenția de la clubul Colectiv? Doctorul Raed Arafat sau cei care au scris raportul Corpului de Control al Guvernului?

Urmăreşte AICI înregistrarea integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

×