Zilnic, specialişti în alimente sănătoase şi stil de viaţă echilibrat ne spun părinteşte asta da, asta nu are ce căuta în farfuria noastră. Dar ascultându-i întocmai ca preşcolarii rămâi cu impresia că nimic din ceea ce ai mâncat până acum nu este sănătos şi că toate asocierile delicioase, de genul friptură la grătar cu cartofi prăjiţi, sunt bombe calorice. Şi atunci este evidentă întrebarea: "Şi noi ce mai mâncăm?".
Un răspuns tranşant vine tot din partea unui specialist: reputatul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În primul volum, dintr-o serie de trei, intitulat "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?", aflăm că nu vom muri de foame. Că, aşa cum ne spune însuşi profesorul, "mâncarea nu vine din supermarket, ci din natură". Aşadar, avem mâncare din belşug, cu condiţia să o alegem pe cea care ne protejează sănătatea.
Este bine de ştiut că alimentele trebuie să aibă trei calităţi importante: să aibă gust, să fie neapărat hrănitoare şi să nu conţină substanţe chimice care să le contamineze şi să le devitalizeze.
"Pe lista alimentelor bune de consumat se află iahnia de fasole, cartofii la cuptor, ficatul de pasăre la grătar şi, bineînţeles, legumele şi fructele. La capitolul «aşa nu» stau dulciurile, produsele de patiserie, alimentele prăjite, fasolea bătută. Un rol important trebuie acordat prevenţiei", susţine prof. dr Mencinicopschi.