x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ravagiile holerei

Ravagiile holerei

02 Mai 2006   •   00:00

Dintre toate pandemiile care au nimicit omenirea, holera a fost si inca mai este una dintre cele mai grave. Nu doar pentru ca a facut milioane de victime este grava aceasta boala, ci si pentru ca se transmite cel mai usor. Toate pandemiile de holera au un singur punct de plecare: India si Bangladeshul de astazi (Valea Gangelui si Brahmaputrei). Daca va intrebati cand a aparut holera, specialistii raspund unanim: de cand exista omenirea. Prima mentiune a bolii a aparut o data cu cea mai veche scriere medicala. Ayurveda, un tratat amplu despre medicina indiana, dateaza din anul 800 i. Ch. si descrie, printre altele, si holera. Dar se banuieste ca boala exista cu mult inainte de aceasta data. Marile miscari de populatie, precum pelerinajul musulmanilor la Mecca sau cruciadele, au favorizat raspandirea larga a holerei. La fel si activitatile comerciale si transporturile.

Pandemiile

Profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila", ne descrie cele opt pandemii care au lovit omenirea. Prima dintre ele a fost intre 1817 si 1823, a atins tarile din Caucaz si Africa, dar fara a se extinde in Europa. A doua pandemie, intre 1826 si 1837, a cuprins intreaga Europa, inclusiv Tara Romaneasca si Moldova. In Romania, holera a aparut in vara anului 1831, a durat doi ani si a provocat o mortalitate foarte mare. La fel de multe victime a facut si in tarile vest-europene. Numai in Franta s-au inregistrat peste 100.000 de decese. "Intreg continentul a fost luat prin surprindere de boala epidemica, iar masurile de profilaxie nu erau puse la punct. Totusi, Romania a infiintat carantine la granita de la Dunare si Prut, iar acestea au oprit raspandirea bolii", relateaza profesorul Nicolae Marcu. A treia pandemie a aparut intre 1841 si 1851. A fost afectata si Romania, dar victimele nu au fost atat de numeroase. Mai multe decese s-au inregistrat la cea de-a patra pandemie, intre 1863 si 1875. Holera a pornit din Rusia, dupa razboiul Crimeei, si s-a extins si in Romania. De data aceasta, holera s-a raspandit si in America de Nord.

Vaccinuri

A cincea pandemie, intre 1881 si 1884, a inregistrat si ea multe decese. Piort Ilici Ceaikovski a fost una dintre victimele holerei. Dar in aceasta perioada, Robert Koch a descoperit agentul microbian responsabil de boala, vibrionul holerei. A inceput astfel prepararea de vaccinuri antiholerice. O a sasea pandemie a avut loc intre 1889 si 1923. Ea nu a cuprins Europa Occidentala si America de Nord, dar au fost atinse tarile baltice, Europa Centrala si de sud-est, printre care si Romania, in timpul razboiului balcanic. O alta epidemie a aparut intre 1960 si 1991, dar numai in Asia si Africa. Incepand cu 1991, in cele doua continente a inceput o noua pandemie de holera.

×
Subiecte în articol: holera istoria medicinei