x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Râzi în hohote ca să scapi de durere!

Râzi în hohote ca să scapi de durere!

de Marina Constantinoiu    |    14 Sep 2011   •   11:13
Râzi în hohote ca să scapi de durere!

Rasul in hohote diminueaza senzatia de durere, datorita endorfinelor care inunda creierul, releva un studiu britanic publicat miercuri in revista Proceedings of The Royal Society B, relateaza AFP.
Cercetatorii au testat in laborator reactia la durere a mai multor voluntari care se uitau la fragmente din diverse comedii sau din emisiuni neumoristice despre golf sau viata animalelor.
Durerea era provocata in diverse moduri, ca de exemplu strangerea unui garou pana la limita tolerantei. Un alt test a fost efectuat in timpul Festivalului de la Edinburgh asupra unor voluntari care se uitau fie la o comedie, fie la o drama. Imediat dupa spectacol, pentru a vedea daca rasul diminueaza senzatia de durere, au fost rugati sa se sprijine de un zid, cu genunchii indoiti, ca si cum ar sta pe un scaun invizibil. Un sfert de ora de ras sanatos este suficient pentru a creste cu circa 10% toleranta la durere, potrivit studiului.
In schimb, vizionarea unor emisiuni neumoristice sau drame nu are niciun efect asupra durerii.
Studiul face totusi o diferenta intre rasul in hohote, singurul care are efect, si rasul politicos, de fatada.
Endorfinele, eliberate de un ras sanatos si care constituie mesageri chimici intre neuroni, pot atenua astfel semnalele de durere fizica sau de stres. Endorfine se produc si in timpul exercitiilor fizice, ceea ce contribuie la senzatia de placere in timpul alergarii sau a practicarii unor sporturi.
Autorii studiului considera ca experienta lor ajuta la intelegerea mecanismelor fiziologice si sociale care produc rasul.

×
Subiecte în articol: sanatate studiu răsul durere senzatia