x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Realizare importantă în medicină. A fost creat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

Realizare importantă în medicină. A fost creat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

06 Iul 2021   •   11:26
Realizare importantă în medicină. A fost creat primul aparat care produce piele pentru transplanturi

Primul aparat care produce piele pentru transplanturi a fost creat de compania elvețiană Cutiss. Acesta poate să genereze țesut uman în cantități mari de la o mostră a pacientului, scrie EFE.

"Nu este piele artificială şi nici tocmai naturală. Dacă vrem să fim exacţi, este echivalentul unui ţesut cutanat cu ajutorul bioingenieriei", a spune cofondatoarea şi directorea societății, Daniela Marino.

Vestea reprezintă o speranță pentru cele circa 11 milioane de persoane din întreaga lume care au suferit arsuri grave. 

În prezent se folosește metoda prin care se prelevă o bucată de piele sănătoasă de la pacient care îș extinde apoi suprafața de 9 ori. Aparatul nou creat poate să o multiplice de 100 de ori și se urmărește să fie mărită la 500 de ori.

Deși actualul procedeu ajută bolnavii cu arsuri pe suprafețe mici, cei care au răni pe 60-70% din suprafața corpului este insuficient.

Noua piele se numește "denovoSkin", are un milimetru grosime, la fel ca epiderma naturală şi culoarea roz fluorescent îmnsă după ce este aplicată pe locul ars ia culoarea naturală a pielii.

Deși întreaga procedură se află în faza testelor clinice, este utilizat la unii pacienți aflați în stare gravă.

Aparatul va ajunge pe piață în anul 2023. 


 

×
Subiecte în articol: elvetia piele transplant