x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Regim disociat

0
24 Ian 2005 - 00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA


GEORGETA LICSANDRU

O viata sanatoasa inseamna o alimentatie sanatoasa, in acest demers un rol deosebit de important revenindu-i modului de combinare a alimentelor. Acest lucru presupune sa tinem cont de fiziologia speciala a tubului nostru digestiv. Omul este o fiinta omnivora, iar tractul lui digestiv este adaptat acestui stil de alimentatie. Poate manca orice, insa trebuie evitate excesele de orice natura. Daca omul este preponderent carnivor, dupa un timp pot aparea dezechilibrele metabolice, guta. "Cand este exclusiv vegetarian, apar carente ale unor substante biologic active, nutrienti, pe care ar trebui sa ii aduca produsele de origine animala", sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Excesele de orice tip sunt cauze ale obezitatii (care antreneaza la randul ei bolile cardiovasculare), ale cancerului si diabetului de tip II neinsulino-dependent.

Carnea necesita o perioada de digestie mai lunga decat celelalte alimente, decat carbohidratii in special. Uneori sunt necesare 10-15 ore pentru a fi digerata. De aceea, ideal ar fi sa nu asociem la aceeasi masa carnea si alimentele bogate in carbohidrati, in special acei carbohidrati care fermenteaza: zaharurile simple (zaharul sau glucoza) sau zaharurile mai complexe (produsele care contin amidon - painea, cartofii).

Fibre alimentare

Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, exista si carbohidratii sanogeni, acei carbohidrati ideali pentru consum, in aceasta categorie incadrandu-se fibrele alimentare din legume si fructe. Acestea sunt necesare unei bune digestii, ajuta la detoxificarea tubului digestiv, a zonei colonului, interfereaza cu o serie de metaboliti generati de flora de putrefactie care se gaseste in colon, cu metabolismul lipidelor, avand ca efect general scaderea lipoproteinelor cu densitate mica (colesterolul rau). In acest fel sunt prevenite afectiunile cardiovasculare.

Specialistii sunt de acord si asupra faptului ca persoanele care consuma multe fibre alimentare nu sunt predispuse la cancerul de colon. Spre deosebire de carne, fibrele alimentare necesita o perioada de stagnare mai scurta in intestin (de la doua ore pana la patru-cinci ore). Zaharurile rapide, cum sunt glucoza si zaharoza, sunt asimilate incepand chiar din cavitatea bucala.

In momentul in care le combinam cu proteinele sau carbohidratii, in loc sa fie asimilate, zaharurile incep sa intre in fermentatie, apar balonarile, fiind o utilizare nesanatoasa atat a proteinelor, cat si a carbohidratilor. Pe de alta parte, va rezulta o masa cu o densitate calorica foarte ridicata. De asemenea, nu este bine sa combinam proteinele cu carbohidratii si lipidele, asa cum se intampla in produsele de patiserie. Ritmul lor de digestie este diferit, necesita enzime diferite si la un moment dat devin bombe energetice. Avand o densitate calorica mare, in lipsa exercitiului fizic, produsele care combina cele trei tipuri de nutrienti vor duce incet, dar sigur spre supraponderalitate si obezitate.

Grasimi

Lipidele (grasimile) sunt absolut necesare pentru mentinerea sanatatii, in special grasimile mononesaturate si polinesaturate, acizii grasi esentiali, care structureaza partea cea mai sensibila a organismului nostru, sistemul nervos. Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa nu excludem grasimile din regimul nostru alimentar, insa este bine sa disociem acesti principali nutrienti. Trebuie sa consumam alimente la perioade de timp diferite, pentru ca altfel ele vor fi greu digerate, vor produce disconforturi si chiar boli de nutritie.

FARA EXCESE
Este recomandat ca atunci cand mancam carne sa folosim mai putina paine, cartofi prajiti sau o garnitura din alte alimente cu un continut ridicat de carbohidrati (paste fainoase sau mancaruri pe baza de orez). Masticatia este deosebit de importanta. In acest proces, creierul primeste o serie de informatii, satietatea apare mai repede, fiind prevenita astfel obezitatea.
FRUCTE SI LEGUME
Foarte importanta este esalonarea alimentelor in cursul zilei, in functie de starea de sanatate, de preferintele fiecaruia. Este bine ca fructele si legumele sa fie consumate intre mese. Salatele intra in aceeasi categorie, o salata consumata cu o jumatate de ora inainte de masa fiind mult mai sanatoasa pentru organism.

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de