x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Regim disociat

24 Ian 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA

GEORGETA LICSANDRU

O viata sanatoasa inseamna o alimentatie sanatoasa, in acest demers un rol deosebit de important revenindu-i modului de combinare a alimentelor. Acest lucru presupune sa tinem cont de fiziologia speciala a tubului nostru digestiv. Omul este o fiinta omnivora, iar tractul lui digestiv este adaptat acestui stil de alimentatie. Poate manca orice, insa trebuie evitate excesele de orice natura. Daca omul este preponderent carnivor, dupa un timp pot aparea dezechilibrele metabolice, guta. "Cand este exclusiv vegetarian, apar carente ale unor substante biologic active, nutrienti, pe care ar trebui sa ii aduca produsele de origine animala", sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Excesele de orice tip sunt cauze ale obezitatii (care antreneaza la randul ei bolile cardiovasculare), ale cancerului si diabetului de tip II neinsulino-dependent.

Carnea necesita o perioada de digestie mai lunga decat celelalte alimente, decat carbohidratii in special. Uneori sunt necesare 10-15 ore pentru a fi digerata. De aceea, ideal ar fi sa nu asociem la aceeasi masa carnea si alimentele bogate in carbohidrati, in special acei carbohidrati care fermenteaza: zaharurile simple (zaharul sau glucoza) sau zaharurile mai complexe (produsele care contin amidon - painea, cartofii).

Fibre alimentare

Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, exista si carbohidratii sanogeni, acei carbohidrati ideali pentru consum, in aceasta categorie incadrandu-se fibrele alimentare din legume si fructe. Acestea sunt necesare unei bune digestii, ajuta la detoxificarea tubului digestiv, a zonei colonului, interfereaza cu o serie de metaboliti generati de flora de putrefactie care se gaseste in colon, cu metabolismul lipidelor, avand ca efect general scaderea lipoproteinelor cu densitate mica (colesterolul rau). In acest fel sunt prevenite afectiunile cardiovasculare.

Specialistii sunt de acord si asupra faptului ca persoanele care consuma multe fibre alimentare nu sunt predispuse la cancerul de colon. Spre deosebire de carne, fibrele alimentare necesita o perioada de stagnare mai scurta in intestin (de la doua ore pana la patru-cinci ore). Zaharurile rapide, cum sunt glucoza si zaharoza, sunt asimilate incepand chiar din cavitatea bucala.

In momentul in care le combinam cu proteinele sau carbohidratii, in loc sa fie asimilate, zaharurile incep sa intre in fermentatie, apar balonarile, fiind o utilizare nesanatoasa atat a proteinelor, cat si a carbohidratilor. Pe de alta parte, va rezulta o masa cu o densitate calorica foarte ridicata. De asemenea, nu este bine sa combinam proteinele cu carbohidratii si lipidele, asa cum se intampla in produsele de patiserie. Ritmul lor de digestie este diferit, necesita enzime diferite si la un moment dat devin bombe energetice. Avand o densitate calorica mare, in lipsa exercitiului fizic, produsele care combina cele trei tipuri de nutrienti vor duce incet, dar sigur spre supraponderalitate si obezitate.

Grasimi

Lipidele (grasimile) sunt absolut necesare pentru mentinerea sanatatii, in special grasimile mononesaturate si polinesaturate, acizii grasi esentiali, care structureaza partea cea mai sensibila a organismului nostru, sistemul nervos. Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa nu excludem grasimile din regimul nostru alimentar, insa este bine sa disociem acesti principali nutrienti. Trebuie sa consumam alimente la perioade de timp diferite, pentru ca altfel ele vor fi greu digerate, vor produce disconforturi si chiar boli de nutritie.

FARA EXCESE
Este recomandat ca atunci cand mancam carne sa folosim mai putina paine, cartofi prajiti sau o garnitura din alte alimente cu un continut ridicat de carbohidrati (paste fainoase sau mancaruri pe baza de orez). Masticatia este deosebit de importanta. In acest proces, creierul primeste o serie de informatii, satietatea apare mai repede, fiind prevenita astfel obezitatea.
FRUCTE SI LEGUME
Foarte importanta este esalonarea alimentelor in cursul zilei, in functie de starea de sanatate, de preferintele fiecaruia. Este bine ca fructele si legumele sa fie consumate intre mese. Salatele intra in aceeasi categorie, o salata consumata cu o jumatate de ora inainte de masa fiind mult mai sanatoasa pentru organism.
×