Specialişti din SUA, Italia, Croaţia, Republica Moldova şi România, în special în domeniul transplantului renal şi hepatic, vor fi la Bucureşti, între 29 octombrie şi 1 noiembrie, la al IX-lea Congres Romtransplant cu tema: “Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi din România”.
“Cel de-al IX-lea Congres al Romtransplant continuă o tradiţie începută în 1998 şi continuată la fiecare doi ani, fără întrerupere, până în prezent. Ca de fiecare dată, Congresul aduce în faţa participanţilor ultimele noutăţi în transplantul renal, transplantul hepatic, transplantul cardiac, transplantul medular, transplantul tisular etc.
Progresul major pe care l-a înregistrat transplantul românesc în ultimii doi ani este legat în primul rând de creşterea semnificativă a numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală. Aceasta a permis dezvoltarea în continuare a transplantului renal, cu schimbarea raportului între numărul de donatori în viaţă (altă dată predominant) şi cei aflaţi în moarte cerebrală. În cazul transplantului de ficat, creşterea a fost şi mai spectaculoasă, cu cele 122 de transplanturi hepatice efectuate în 2013, cifră care situează programul de la Institutul Fundeni printre cele mai mari din Europa. O asemenea creştere a impus în anul 2014 deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic la Spitalul “Sf. Maria”. Ambele programe au realizat în acest an o cifră care menţine creşterea din anul precedent (44 de transplanturi în total)”, subliniază prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant. Dar şi în celelalte tipuri de transplant s-au înregistrat progrese. “Transplantul cardiac încearcă să recupereze terenul pierdut cauzat de o perioadă relativ lungă de inactivitate a Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Târgu Mureş. Sperăm ca acest important tip de transplant să revină cât mai curând la cotele anterioare şi chiar să le depăşească. Transplantul de ţesuturi (cornee, os, piele), precum şi transplantul medular au înregistrat şi ele progrese importante, privind numărul de procedee efectuate pentru fiecare din aceste tipuri de transplant”, spune prof. dr. Irinel Popescu.
Un merit deosebit al înregistrării acestor progrese aparţine – aşa cum explică prof. dr. Irinel Popescu – “Agenţiei Naţionale de Transplant că, printr-o perseverenţă pe care aş denumi-o “ieşită din comun", a realizat acest salt în ceea ce priveşte numărul de donatori cadavru”.
La acest eveniment deosebit, care reuneşte la Bucureşti reputaţi specialişti, participă şi profesorul Francis Demonico, “unul dintre “părinţii' transplantului de organe şi ţesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agenţiei Naţionale de Transplant pentru îmbunătăţirea legislaţiei româneşti în domeniul transplantului şi pentru creşterea numărului de donator. “Prezenţa sa la Bucureşti pentru a patra oară certifică faptul că România se află pe drumul cel bun în activitatea de transplant. Este o recunoaştere a progreselor care s-au făcut, mai ales începând din anul 2013, şi o susţinere a modului în care este organizată activitatea de transplant în România”, subliniază prof. dr. Irinel Popescu.
În privinţa noutăţilor ştiinţifice abordate la acest eveniment ştiinţific, preşedintele Congresului Romtransplant menţionează apariţia aparatelor de perfuzie extracorporeală a organelor prelevate, înainte de implantarea în organismul primitorului, noile protocoale de imunosupresie (mai eficiente şi mai bine tolerate). De asemenea, recent, a apărut medicaţia împotriva virusului hepatitic C, care dă speranţe mult mai mari bolnavilor transplantaţi cu infecţie virală C.