x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar

S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar

26 Mai 2020   •   11:52
S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar
Sursa foto: gbh007/Getty Images/iStockphoto

O proteină poate accelera dezvoltarea cancerului de sân şi răspândirea acestuia în organism, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători din Australia, transmite Xinhua.

O echipă de la Centrul pentru Biologia Cancerului (CCB) din cadrul Universităţii Australia de Sud (UniSA) au descris modul în care tipurile de cancer agresiv produc Creld2, o proteină care deturnează celulele sănătoase pentru a determina dezvoltarea tumorii.

''Oamenii de ştiinţă cunoşteau de ceva vreme această proteină, însă ea nu a fost bine studiată şi până acum nu am înţeles rolul pe care îl joacă în cancerul mamar. Creld2 pare să facă celulele normale, sănătoase, din jurul tumorii să se comporte anormal, ceea ce le determină să contribuie la creşterea tumorilor'', a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, Michael Samuel.

Cancerul de sân este cea mai frecvent întâlnită formă de cancer diagnosticat la femeile din Australia, cu 29% dintre toate cazurile noi de cancer diagnosticate la femei în 2019, şi a doua cauză principală de deces, după cancerul pulmonar.

Echipa de la CCB, o alianţă formată din UniSA şi organizaţia australiană SA Pathology, lucrează la studierea modului în care Creld2 poate fi stopată sau distrusă, cu scopul de a limita dezvoltarea cancerului şi răspândirea lor în organism.

Niveluri ridicate ale acestei proteine au fost identificate în cancere mamare triplu negative, care constituie 15% din cazurile de cancer de sân diagnosticate în Australia şi care au cea mai redusă rată de supravieţuire.

Niveluri ridicate de Creld2 se regăsesc și în cancerul renal şi în celde piele non-melanom, unele dintre cele mai frecvent diagnosticate în această țară.

''Prognosticul pentru toate aceste tipuri de cancer nu este unul bun, aşa că dacă putem distruge sau bloca această proteină, am putea opri dezvoltarea acestora", a declarat Samuel.

×
Subiecte în articol: proteina cancer de san australia creld2