x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sanatatea bunicului: Pictura si calculator

Sanatatea bunicului: Pictura si calculator

07 Mar 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI

ANDRADA FLORIA

Felul in care isi petrec timpul persoanele de varsta a treia este foarte important. Pentru ca exista ocupatii placute, care au efecte benefice atat asupra fizicului, cat si asupra psihicului celor care au depasit 60 de ani. Hobby-urile le concentreaza atentia, ii ajuta pe varstnici sa treaca peste momentele dificile ale vietii si sa isi mentina mintea tanara. Iar practicarea lor in caminele de batrani are si efecte terapeutice.

Doamna Maria Soare are intre 60 si 70 de ani. Am intalnit-o la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan" Otopeni. Desi internarea aici nu se face pentru mai mult de doua saptamani, doamna Soare nu a putut sa se desparta de penel si de culori. Isi petrece timpul pictand in tempera pasteluri din care nu lipsesc soarele, florile si alte elemente din natura, asa cum le percepe ea.

O alta persoana internata la Institutul "Ana Aslan" este doamna Marilena Banisor, care va implini anul acesta 81 de ani. Ea isi petrece cea mai mare parte din timp la telefon. Ii place nespus de mult sa isi incurajeze, prin intermediul telefonului, familia si prietenii, care au numit-o din aceasta cauza "balonul lor de oxigen". Le asculta "necazurile", si in felul acesta doamna Banisor uita de propriile griji. O alta pasiune a doamnei Banisor este sa gateasca. Dar pasiunea gatitului pierde teren in favoarea calculatorului. "In ultima vreme am inceput chiar si sa imi scriu viata la calculator", povesteste cu umor doamna Banisor. Psihologul Claudia Lazar de la Institutul "Ana Aslan" spune ca hobby-urile, din punct de vedere terapeutic, sunt "resurse" pentru mentinerea unui psihic sanatos. Esential este ca modul in care batranii isi petrec timpul sa produca o stare de relaxare. Varstnicul se relaxeaza, se detaseaza de tot. "Este o stare asemanatoare meditatiei, cand te indepartezi de tot ceea ce este in exterior si te concentrezi pe o activitate care iti face placere", spune psihologul Claudia Lazar. "Principala preocupare a batranilor pe care i-am cunoscut eu pana acum este religia, daca putem asocia religia cu o pasiune", declara medicul psiholog. Iar explicatia este ca in momentul cand pierd pe cineva drag sau cand se imbolnavesc, batranii se orienteaza catre biserica si tot ce tine de aceasta: rugaciuni, lecturi din Biblie, slujbe de duminica.

SFATUL MEDICULUI
"Cel mai bine este ca varstnicii sa isi faca un obicei din a se plimba in aer liber si a face cateva minute de exercitii fizice in fiecare dimineata", recomanda Claudia Lazar. Batranii se trezesc dimineata foarte devreme, asa ca o activitate care le face foarte bine este sa deschida fereastra si sa faca macar 10 minute de activitate fizica usoara. Un hobby benefic batranilor este dezlegarea integramelor si a rebusurilor. Aceasta activitate ocupa mult timp, concentreaza atentia si memoria si dezvolta vocabularul.

FLORI. Multe femei pensionare au ca hobby ingrijirea florilor. Aceasta ocupatie nu numai ca face ca trecerea timpului sa fie mai placuta, dar florile multicolore din balcon sau din curte creeaza si un mediu relaxant. Pe de alta parte, florile sunt considerate niste prieteni, carora trebuie sa le vorbesti si care te rasplatesc inflorind. Aceasta ocupatie alunga singuratatea si face trecerea timpului sa fie bine vazuta de batrani, pentru ca timpul nu mai este perceput ca degradare, ci ca dezvoltare a plantelor.

PANICA. Preocuparea exagerata pentru starea de sanatate nu este intotdeauna benefica in cazul varstnicilor, pentru ca unii dintre ei merg pana la extrema panicii. Multi ajung sa isi masoare tensiunea arteriala si de sase ori pe zi, ceea ce nu este bine pentru ca, la cea mai mica variatie de tensiune, fac apel la medicamente. In plus, incep sa se sperie si, traind cu teama ca este ceva grav, pot ajunge chiar si la un infarct. Automedicatia nu este deloc indicata, pentru ca doar medicul poate sa prescrie o reteta corecta pentru fiecare afectiune.

TEST. Femeile varstnice care iau parte activa la ingrijirea sanatatii lor au mai putine sanse sa sufere de afectiuni cardiovasculare, conform unui studiu efectuat de Universitatea din Pittsburgh. Rezultatele testului au aratat ca femeile care considera ca trebuie sa se ocupe singure de sanatatea lor prezinta mai putine semne ale aterosclerozei. Acest studiu are insa in vizor doar afectiunile usoare, in cazul celor grave fiind incurajat tratamentul indicat de medic.

AMERICA. Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii arata ca americanii traiesc mai mult decat reiesea din studiile efectuate anii trecuti. Media de varsta in aceasta tara este de 77 de ani si sase luni, iar barbatii traiesc aproape la fel de mult ca si femeile. Principala cauza a mortalitatii nu o mai constituie bolile de inima si cancerul, dupa cum arata studiul. In schimb, riscul imbolnavirii cu Alzheimer si Parkinson a crescut considerabil. Dr. Arthur Reingold, profesor la Universitatea din Berkeley, a declarat ca rata mortalitatii din cauza cancerului de plamani a crescut la femei pentru ca ele au inceput sa fumeze in masa mai tarziu decat barbatii, si de aceea simt si consecintele mai tarziu.

CANCER. Site-ul american www.news-medical.net informeaza ca un grup de cercetatori de la Scoala de Medicina de pe Muntele Sinai a facut un studiu cu tema cancerul de prostata. Conform acestuia, gena responsabila pentru imbolnavirea de cancer de prostata, care a fost denumita KLF6, nu mai functioneaza normal in cel putin 50%-60% din cazurile de cancer. Descoperirea pune in discutie faptul ca mutatiile prezente de la nastere ale acestei gene cresc predispozitia barbatilor la imbolnavirea de cancer.

PLACUT. Cresterea nepotilor este considerata un bun mod de petrecere a timpului celor in varsta. In primul rand, pentru ca acestia nu au timp sa se plictiseasca si sa simta trecerea timpului ca pe o povara. In plus, copiii cresc optimismul batranilor, iar joaca si temele rezolvate impreuna cu nepotii au efecte benefice asupra psihicului, memoriei si concentrarii bunicilor.

×