În premieră, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", o fetiţă venită pe lume cu surditate profundă are şansa de a scăpa de acest handicap. Intervenţia chirurgicală a constat în inserarea unui implant cohlear pulsar şi a unui procesor vocal.
O ECHIPĂ DE SPECIALIŞTI
Intervenţia chirurgicală de implant cohlear a fost efectuată, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti. Intervenţia chirurgicală, prima de acest gen din istoria Spitalului "Grigore Alexandrescu", a constat în inserarea unui implant cohlear pulsar şi a unui procesor vocal unei fetiţe în vârstă de 2 ani şi jumătate, născută cu surditate profundă. Implantul cohlear este singura soluţie pentru ca fetiţa să poată auzi şi să-şi recupereze limbajul pierdut.
Pentru aceasta, micuţa pacientă a fost supusă unor investigaţii şi analize complexe, precum şi unei evaluări multidisciplinare coordonate de profesorul doctor Dan Mircea Enescu, managerul spitalului. La final, s-a concluzionat că fetiţa are reale şanse de auzi şi a vorbi.
O astfel de intervenţie chirurgicală costă aproximativ de 20.000 de euro, sumă ce nu poate fi subvenţionată de stat decât pentru un număr foarte mic de copii. "Consider că un copil operat la timp are şansa de a-şi recupera handicapul, de a duce o viaţă normală şi de a munci ca un om sănătos. Astfel, pe termen lung, au de câştigat atât copilul, cât şi statul", a declarat profesorul Dan Mircea Enescu, managerul spitalului, care a reuşit să obţină sursele necesare finanţării acestei operaţii.
SURDITATEA AUTORITĂŢILOR
"În România, din numărul total al copiilor care se nasc în fiecare an, 1%-2% sunt diagnosticaţi cu surditate. Dintre aceştia, aproximativ un sfert sunt diagnosticaţi cu surditate profundă, implantul cohlear fiind singura lor şansă de a auzi. Este foarte important ca atât diagnosticarea, cât şi realizarea intervenţiei de implant cohlear să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă. Recomandăm ca această intervenţie să aibă loc până la împlinirea vârstei de 5-7 ani, pentru a se putea asigura o recuperare cât mai bună a copilului", a declarat doctorul Adrian Tudor, audiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.
În România, Spitalul "Grigore Alexandrescu" este singurul în care se realizează, la copii, acest gen de operaţie în echipă completă: cofochirurg, audiolog, specialist ORL, logoped, psihiatru, asistent social. Astfel sunt întrunite toate condiţiile realizării intervenţiei, precum şi urmăririi evoluţiei copilului postoperator.
Citește pe Antena3.ro