x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sapun lichid, solid sau antibacterian

Sapun lichid, solid sau antibacterian

de Andrada Floria    |    21 Mar 2006   •   00:00
Sapun lichid, solid sau antibacterian

Aroma racoritoare de ocean, lavanda sau floarea pasiunii… Gelurile de dus si sapunurile lichide sunt ideale pentru aromoterapia de dimineata: mirosul lor placut iti asigura confort pentru intreaga zi. Singurul aspect mai putin placut dupa ce te-ai spalat cu gel de dus este ca pielea se usuca.

"Orice gel de dus, indiferent de pret, contine o substanta care se numeste lauril sulfat de sodiu si care il face sa produca spuma. Aceasta substanta este cea care usuca pielea. De aceea, daca pielea are deja o tendinta de uscare, gelurile sau sapunurile lichide nu sunt deloc benefice, mai ales in zonele mai sensibile, cum e pielea din jurul ochilor, de pe gat sau de sub barbie", explica dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

Hidratare cu lapte de corp


Cel mai indicat este ca, pentru curatarea tenului, sa se foloseasca servetelele demachiante. Insa persoanele care vor neaparat sa se spele pe fata cu sapun trebuie sa foloseasca fie un sapun pentru copii, fie unul cu glicerina sau un sapun-crema. Important este ca acesta sa fie sub forma de baton, nu lichid. Si pentru pielea de pe corp este valabila aceeasi regula. "Insa in zilele in care nu este foarte mult praf, iarna de exemplu, sapunul ar trebui folosit in mod frecvent doar pentru spalarea zonelor care chiar au nevoie: axila, zona inghinala, picioarele. Ideal ar fi ca persoanele cu pielea uscata sa faca bai generale cu sapun doar o data la doua-trei zile", atrage atentia dermatologul.

Persoanele cu pielea normala pot utiliza si sapunuri de tip abraziv, care, in afara de curatare, fac si un microgomaj. "Nu sunt de acord cu sapunurile antibacteriene, deoarece curata de-a valma, inclusiv flora saprofita. Aceasta a fost lasata de Dumnezeu pentru a crea o bariera impotriva germenilor patogeni din mediul inconjurator. Daca o persoana abuzeaza de sapunurile antibacteriene, in momentul in care va veni in contact cu astfel de germeni, va face sigur o infectie", arata dr. Viviana Iordache. Indiferent cu ce ne-am spalat, importanta este hidratarea de dupa, cu lapte de corp. Specialistul recomanda ca, dupa fiecare dus, sa aplicam pe tot corpul lapte sau crema, chiar daca acestea nu sunt dintre cele mai scumpe.

INDICATII. Medicul dermatolog recomanda ca intreaga familie - de la bunici, parinti pana la copii - sa foloseasca sapunurile destinate copiilor. Acestea contin mai putina soda decat sapunurile obisnuite si de aceea nu afecteaza pielea. De asemenea, curatarea pielii de pe intregul corp trebuie sa se faca cu sapunuri sub forma de baton, care contin ulei de masline sau alte uleiuri, glicerina sau chiar grasime de oaie (lanolina).

×
Subiecte în articol: pielea