x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

de Florin Condurateanu    |    10 Noi 2020   •   18:30
Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară tratamentului cu coliruri picurate în ochi şi opreşte deteriorarea vederii, dar nu readuce vechea acuitate vizuală.

 

Cataracta este pierderea transparenţei cristalinului, tulburarea lui, ceea ce impune înlocuirea cristalinului opacizat cu unul sintetic. Intervenţia nu este una dificilă, durează în jur de 15 minute şi nu impune internare. Cel operat revine doar a doua zi pentru schimbarea pansamentului. Noul cristalin, cel sintetic, se introduce în locul celui vechi printr-un ac fin, fiind răsucit ca foile unui trabuc. Cristalinul sintetic, în mod normal, trebuie să-şi joace rolul tot restul vieţii pacientului. Cristalinul sintetic implantat readuce vederea la performanţele ei de dinainte de instalarea cataractei. Medicul oftalmolog care va executa intervenţia va alege tipul şi dioptria cristalinului sintetic.

Glaucomul este o hipertensiune oculară, o creştere a tensiunii în ochi. Se acumulează prea mult lichid în ochi, drenarea lui e îngreunată. Această hipertensiune oculară presează asupra nervului optic şi-l poate afecta până la pierderea vederii, dacă nu se trece la tratament. Tratamentul se începe cu picături în ochi, coliruri recomandate de oftalmolog, ele trebuie puse în ochi strict la orele stabilite. Dacă hipertensiunea în ochi nu scade, se ajunge şi la operaţie. Cu laser se desfundă ochiurile plasei de la colţul ochiului şi astfel excesul de lichid se evacuează. Intervenţia în glaucom nu readuce vechea acuitate vizuală, dar opreşte deteriorarea vederii.

 

 

Glaucomul acut produce dureri, dar în majoritatea cazurilor glaucomul nu dă simptome, se descoperă la controalele de rutină, care trebuie făcute periodic.


 

×
Subiecte în articol: glaucom cristalin sintetic cataracta