x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Scleroza multiplă, cea mai invalidantă boală la tineri

Scleroza multiplă, cea mai invalidantă boală la tineri

de Magda Marincovici    |    21 Feb 2013   •   18:45
Scleroza multiplă, cea mai invalidantă boală la tineri
Fără tratament potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor scade cu 7 până la 10 ani
Pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă pot aştepta intrarea pe tratamente între 1 şi 18 luni, timp în care boala lor evoluează, avertizează conf. dr. Cristina Panea, şefa Departamentului neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias. “Pe lista noastră de aşteptare sunt 20 de pacienţi şi nu am speranţa că în acest an toţi vor urma tratament. Iar în îngrijire avem 150 de pacienţi cu scleroză multiplă din Bucureşti, judeţele limitrofe şi judeţul Constanţa”, spune conf. dr. Panea.

În România, numărul persoanelor care suferă de scleroză multiplă este estimat la aproximativ 8.000, dintre care aproape jumătate sunt trataţi. Scleroza multiplă este o boală cronică, nevindecabilă a sistemului nervos central, ale cărei cauze nu sunt complet cunoscute şi pentru care nu există un tratament curativ.

Tratamentul are două componente - cel al atacului, când sunt manifestări neurologice cum ar fi tulburări de echilibru, de vedere, care durează între două zile şi maxim două luni, iar acest tratament se face oriunde în ţară. A doua componentă a tratamentului  (imunomodeltor) este de fond şi contribuie la rărirea atacului şi a intesnităţii formelor de manifestare, fiind asigurat prin programul naţional. La ora actuală, speranţele bolnavilor se îndreaptă spre două noi molecule aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului : un produs cu administrare orală, comparativ cu tratamentele obişnuite injectabile, şi un al doilea produs destinat ameliorării simptomelor.

"Scleroza multiplă este o afecţiune invalidantă. Boala debutează cu simptome precum vedere înceţoşată, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburări senzoriale, iar treptat degenerează. Starea pacientului se înrăutăţeşte, acesta îşi pierde acuitatea vizuală, coordonarea, mobilitatea şi poate ajunge în timp, în unele cazuri, într-un ritm foarte rapid, şi la handicap sever. Astfel, fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor se diminuează cu 7 până la 10 ani. Este important de ştiut că depistarea bolii şi tratamentul precoce încetinesc progresia bolii. De aceea, este esenţial ca de la momentul la care se pune diagnosticul până la momentul la care se începe administrarea tratamentului să treacă un timp cât mai scurt", a declarat prof. dr. univ. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Ştiinţific Medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România. Debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor la persoane cu vârste între 20 şi 40 de ani, fiind cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Scleroza multiplă afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbaţii. Ea este diagnosticată, ce-i drept rar, inclusiv la copii între 12 şi 18 ani. În prezent, în tratament, în ţara noastră sunt între 10 şi 12 copii. Administrarea tratamentului este foarte importantă, deoarece încetineşte ritmul de evoluţie a bolii şi riscul de acumulare a sechelelor. În felul acesta calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte considerabil. “Fiind o boală invalidantă, are un impact social puternic atât asupra vieţii pacientului, cât şi a celui care îl îngrijeşte. Pacienţii nu pot merge la serviciu, cei tineri au dificultăţi în a-şi întemeia o familie, nu se pot bucura de viaţă, sunt mereu legaţi de persoana care îi îngrijeşte, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori să se izoleze şi ea. De aceea, ne dorim ca pacienţii români să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca pacienţii europeni, iar primul şi cel mai important drept este accesul la tratament", spune Laurenţiu Lazăr, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă.

×
Subiecte în articol: scleroză multiplă