x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apel către EMA pentru rezolvarea crizei antibioticelor

Apel către EMA pentru rezolvarea crizei antibioticelor

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   19:55
Apel către EMA pentru rezolvarea crizei antibioticelor

Mai multe organizații europene ale pacienților și consumatorilor au transmis o scrisoare deschisă Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în care cer să depună eforturi pentru rezolvarea crizei antibioticelor, scrie Reuters.

Scrisoarea vine în contextul în care antibioticele, inclusiv amoxicilina - folosită pentru tratarea infecțiilor bacteriene și prescrisă adesea pentru infecții ale urechii și toracelui la copii - nu se mai găsesc pe piață din octombrie 2022.

În scrisoare se spune că măsuri precum înlocuirea amoxicilinei cu alte antibiotice au redus oferta și măsurile luate pentru a face față crizei nu au rezolvat-o.

A existat o creștere a cererii pentru anumite medicamente legată de reapariția infecțiilor respiratorii după doi ani de restricții COVID, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra aprovizionării globale. Producătorii de medicamente au redus, de asemenea, producția atunci când cererea a scăzut în perioada de vârf a pandemiei.

Dar scrisoarea evidențiază îngrijorările tot mai mari legate de criza prelungită din Europa, chiar și la sfârșitul iernii.

"Principala cauză principală declarată de producători este o capacitate de producție insuficientă pentru a face față creșterii cererii", se arată în scrisoarea semnată de 11 organizații, printre care Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Consorțiul a cerut EMA să declare criza de antibiotice drept "eveniment major", ceea ce ar însemna că autoritatea de reglementare ar putea coordona acțiunile de remediere a lipsurilor la nivel paneuropean și ar putea crește obligațiile de raportare ale producătorilor.

EMA și Comisia Europeană nu au răspuns imediat marți la solicitările de comentarii.

Într-un interviu acordat Reuters la 13 ianuarie, directorul medical al EMA, Steffen Thirstrup, a declarat pentru Reuters că agenția monitorizează situația, dar nu crede că ar trebui clasificată ca eveniment major la acel moment.

De asemenea, EMA și Comisia au declarat săptămâna trecută că au monitorizat situația și că s-au angajat cu actorii din lanțul de aprovizionare cu medicamente pentru a crește capacitatea de producție.

×
Subiecte în articol: medicamente antibiotice ema