
Este o vitamină liposolubilă esențială pentru orgnaism. Aceasta menține oasele puternice, poate îmbunătăți sănătatea mentală și te ajută să a un somn odihnitor.
Semne că ai deficit de Vitamina D
Semnele deficitului de vitamina D pot include oboseală, boli frecvente, anxietate, dureri osoase și vindecarea mai lentă a rănilor.
Vitamina D ese mai numește și vitamina soarelui deoarece organismul o produce din colesterol atunci când pielea este expusă la lumina soarelui.
„Din păcate, doar un sfert din necesarul de vitamina D poate proveni din alimentație. Sunt foarte puține alimente naturale care conțin vitamina D, precum anumite tipuri de pește, unele ciuperci, ouăle și câteva produse lactate. În plus, există produse fortificate – cereale, margarină, iaurturi, lapte pentru copii sau lapte pentru consum general – îmbogățite cu vitamina D”, explică medicul Raluca Ghionaru, potrivit Antena 3 CNN.
Deficitul de vitamina D este definit în mod obișnuit ca având niveluri de sânge sub 20 ng/mL, în timp ce nivelurile de 21-29 ng/mL sunt considerate insuficiente. Majoritatea adulților ar trebui să obțină zilnic 1 500-2 000 de unități internaționale (UI) de vitamina D.
„La pacienții mai în vârstă, deficitul de vitamina D crește riscul de fracturi osteoporotice. Vitamina D are un rol crucial în prevenția osteoporozei. De asemenea, studiile arată că această vitamină ajută organismul să facă față infecțiilor, contribuie la imunitate și oferă un grad de protecție cardiovasculară și respiratorie. Este foarte probabil ca, în viitor, să descoperim și alte beneficii ale administrării de vitamina D”, a mai spus medicul.
Nu există o singură cauză pentru deficitul de vitamina D însă riscul poate fi mai mare ca urmare a anumitor afecțiuni subiacente sau factori de stil de viață, inclusiv:

- pielea mai închisă la culoare
- adulți în vârstă de 65 de ani și peste
- expunerea minimă la lumina soarelui, cum ar fi persoanele care locuiesc departe de ecuator sau în regiuni cu puțină lumină solară pe tot parcursul anului
- supraponderalitate sau obezitate
- boli cronice de rinichi sau de ficat
- afecțiune care afectează absorbția nutrienților, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă
- utilizarea anumitor medicamente care afectează metabolismul vitaminei D.