x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sforaitul, motiv de divort

Sforaitul, motiv de divort

de Steluta Indrei    |    28 Feb 2006   •   00:00
Sforaitul, motiv de divort
SANATATEA CUPLULUI
Sforaitul afecteaza 40% dintre femei si 60% dintre barbati. In majoritatea cazurilor, sforaitul este lipsit de consecinte negative in privinta sanatatii, insa poate deveni un cosmar pentru partenerul de cuplu. Unii recurg la dormitul in camere diferite pentru a avea un somn linistit sau pentru a evita certurile din cauza sforaitului. Cu timpul, cel care sforaie devine insuportabil pentru partener, relatia sentimentala se deterioreaza si uneori se ajunge chiar la despartire. Un studiu realizat de Societatea Britanica de Somnologie confirma efectele sforaitului asupra vietii de cuplu. Aproape 75% dintre participanti au declarat ca problemele de somn si sforaitul le-au ruinat casnicia. Jumatate dintre ei au recunoscut ca au fost obligati sa doarma in paturi separate.

Polipi, deviatii de sept, sinuzite

Barbatii sunt predispusi la sforait, pentru ca din punctul de vedere al conformatiei fetei si a faringelui, ei au o predispozitie spre ingustarea acestor cai. Femeile sunt protejate hormonal contra sforaitului pana la varsta menopauzei, dupa aceea fenomenul fiind des intalnit si la ele.

Profesor doctor Florin Mihaltan, specialist in somnologie si sef de clinica la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", precizeaza ca sforaitul simplu, fara complicatii, este generat de obicei de obstructie la nivelul cailor respiratorii, incepand de la nas pana la faringe. Vinovate sunt numeroase cauze obstructive din sfera ORL: polipi, deviatii de sept, sinuzite, malformatii ale cailor respiratorii, ingrosari ale mucoasei cailor aeriene.

Situatia se complica daca sforaitul este un simptom al sindromului de apnee in somn (SAS). Acesta se caracterizeaza prin opriri repetate ale respiratiei, inclusiv opriri din sforait, de mai mult de zece secunde, aparute in timpul somnului. 4%-6% dintre cei care sforaie sufera de sindromul de apnee in somn.

Apneea nocturna

Potrivit prof. dr. Florin Mihaltan, "sforaitul este prezent si in cadrul unor afectiuni asociate sindromului de apnee in somn: obezitate, boli endocrine, boli respiratorii caracterizate prin obstructie la nivelul cailor aeriene centrale (astm bronsic, emfizem pulmonar), accidente vasculare cerebrale, insuficiente cardiace, boli neurologice, malformatii faciale congenitale sau posttraumatice". Alaturi de sforait, SAS se caracterizeaza si prin alte simptome: somnolenta accentuata in timpul zilei, somn neodihnitor, pacientul se trezeste dimineata foarte obosit, transpiratie nocturna abundenta, uscaciunea gurii, mictiuni frecvente, dureri de cap la trezire din cauza lipsei oxigenarii creierului pe durata somnului. De retinut ca majoritatea pacientilor cu SAS sunt obezi.

Investigatii

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un pacient care sforaie este sa se adreseze unui medic ORL-ist. Daca acest specialist apreciaza ca nu exista o cauza locala care sa explice sforaitul, el orienteaza pacientul catre un cabinet de somnologie. In tara noastra exista laboratoare de somnologie la Bucuresti (Institutul "M. Nasta"), Iasi, Timisoara si Cluj.

La cabinetul de somnologie, pacientului i se fac urmatoarele investigatii: examen clinic, radiografie, evaluarea functiei respiratorii, electrocardiograma si dozarea gazelor din sange. In functie de simptome, aceste investigatii se completeaza cu consulturi interdisciplinare la endocrinolog, neurolog, psihiatru, nutritionist. In cazul malformatiilor fetei este nevoie de un consult la medicul specialist in chirurgie buco-maxilo-faciala. In final, urmeaza noaptea de inregistrare a somnului cu ajutorul unui aparat numit somnograf.

In functie de rezultatul investigatiilor se stabileste terapia. Daca sforaitul este provocat de o problema din sfera ORL, pacientul poate beneficia de o interventie fie cu laser, fie cu metode clasice pentru eliberarea cailor respiratorii superioare.

In cazul pacientilor care sufera de bolile asociate sforaitului, s-a observat ca tratamentul corect al acestora determina si reducerea sforaitului. In plus, cei cu obezitate sforaie mai putin daca reusesc sa slabeasca.

Pentru pacientii care au pauze respiratorii in timpul somnului, singura solutie o reprezinta un aparat respirator. In timpul somnului, pacientul trebuie sa poarte o masca prin care se introduce aer la nivelul cailor respiratorii. Prof. dr. Florin Mihaltan apreciaza ca, "dupa utilizarea ventilatorului, rezultatele sunt spectaculoase: dispare complet sforaitul, dispar pauzele in respiratie, pacientul se bucura de un somn profund, se trezeste odihnit, nu mai transpira noaptea, nu mai are dureri de cap si nu mai este somnolent in timpul zilei".

COMPLICATII. Profesor doctor Florin Mihaltan avertizeaza ca, in lipsa tratamentului, pacientii cu SAS risca o serie de complicatii care le pun in pericol viata: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, infarct, tulburari nocturne de ritm cardiac, accident vascular cerebral. In plus, oamenii care atipesc in timpul zilei pot suferi accidente de circulatie sau de munca.

SEMNAL. Desi sforaitul este foarte frecvent, multi neglijeaza aceasta problema. Insa ei ar trebui sa stie ca sforaitul ii atrage intr-un cerc vicios. In timp, cu cat sforaie mai mult, cu atat creste nevoia de aer... Cu cat efortul de a respira este mai mare, cu atat sforaitul este mai tare... Si tot asa, pana cand inima incepe sa oboseasca si apare hipertensiunea arteriala. Pentru a iesi din acest cerc vicios, solutia o reprezinta diagnosticarea precoce si tratarea sforaitului. Pe de alta parte, macar de dragul persoanei iubite sau pentru a-si salva casnicia, cel care sforaie ar face bine sa se prezinte la medic.

STIRI
STUDIU. Partenerii de cuplu care se cearta frecvent sau care, dimpotriva, nu prea comunica au mari sanse de a divorta, arata un studiu aparut in American Journal of Marriage and the Family. Riscurile sunt maxime in doua perioade: inainte de al saptelea an de casnicie si dupa al paisprezecelea an. Autorii studiului au monitorizat, timp de 14 ani, 80 de cupluri. Dupa patru ani, sapte cupluri au divortat. Peste inca zece ani, 13 perechi s-au despartit. Unii dintre cei care au divortat se certau des, iar ceilalti aveau relatii foarte reci.

PERICOL. Televizorul este un dusman al vietii de cuplu. Un studiu realizat la Institutul de Statistica din Franta a evidentiat ca petrecerea serilor in fata televizorului afecteaza relatia de cuplu. Obisnuinta de a lua masa in timp ce vizionati stirile, apoi de a privi un film, dupa care adormiti determina lipsa comunicarii si a preocuparii fata de celalalt. Pentru a evita monotonia, cercetatorii va propun sa renuntati la televizor patru seri pe saptamana.

MUNCA BATE CASNICIA. Evitati sa va intoarceti in fiecare seara tarziu de la serviciu, va sfatuiesc cercetatorii de la Institutul Karolinska (Suedia). Orele suplimentare provoaca oboseala, irascibilitate, ceea ce se rasfrange asupra vietii in doi, mai ales daca situatia se repeta periodic. Cand munca va invadeaza casnicia, nu mai este decat un pas pana la despartire. Solutia: incercati sa ajungeti acasa suficient de devreme, astfel incat sa va mai ramana timp pentru mici activitati comune. Iar, din cand in cand, in timpul liber, lasati deoparte treburile casnice si iesiti in oras.
×
Subiecte în articol: timpul somn respiratorii sforaitul