x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Si catelul tau raceste iarna!

Si catelul tau raceste iarna!

de Oana Antonescu    |    06 Dec 2005   •   00:00
Si catelul tau raceste iarna!
ANIMALE DE COMPANIE
Ne putem distra de minune iarna, impreuna cu animalul de companie, cu conditia sa avem grija de sanatatea noastra si sa nu uitam nici de a lui. Frigul il afecteaza si pe el, in egala masura ca pe noi, iar adaptarea la temperaturile scazute este si pentru animale la fel de dificila. Cainii si pisicile trec prin transformari de metabolism in anotimpul friguros.

Fara preparate de sarbatori!

Oamenii simt nevoia sa consume mancare mai multa si mai grea iarna. La fel se intampla si cu animalele, indeosebi cu cele care au o activitate intensa si care nu sunt crescute intr-un apartament. Pisica si catelul ne vor privi cu jind de sub masa, cerand cu privirea macar o bucatica din bunatatile cu care noi ne infruptam mai ales de sarbatori. "Nu cred ca mai este nevoie sa ii sfatuim pe proprietarii de animale ca le este interzis cu desavarsire sa hraneasca animalele cu preparatele facute in casa, de sarbatori", ne avertizeaza conf. univ. dr. Lucian Ionita de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. Preparatele care contin grasimi, in special carnea de porc, sunt adeseori cauza indigestiilor, a afectiunilor de ficat si a dermatitelor. Pentru caini si pisici exista o gama larga de conserve si hrana uscata, care contin o cantitate de vitamine si minerale suficienta pentru anotimpul friguros. Incercati sa testati ce fel de mancare ii place animalului pe care il aveti in grija, cumparand mai multe sortimente. El isi va exprima clar preferinta pentru unul dintre ele.

Hainute de iarna

Temperaturile scazute pot avea efecte negative asupra animalelor de companie, la fel ca si asupra oamenilor. Pisicile vor cauta singure locurile cele mai calduroase din locuinta. Cea mai mare problema pentru ele poate fi curentul din casa. Orice sursa de caldura este atractiva pentru pisica, dar supravegheati-le cand sunt in preajma sobei, a semineului sau a oricarei suprafete incinse.

Cainii sunt mai fericiti de venirea iernii, deoarece anotimpul calduros este pentru ei un adevarat calvar. Unii caini au o rezistenta mai mare la frig, in comparatie cu altii. "Rasele cu par des si lung fac fata mai bine gerului decat rasele cu parul scurt. Exista rase de caini genetic adaptate la frig, cum este cazul cainilor Husky sau Malamut de Alaska", explica medicul veterinar Lucian Gabor. Cainii de statura mica stau cu aproape tot corpul in zapada si de aceea vor resimti mai puternic frigul. Nu este deloc deplasat daca pentru acestia veti confectiona sau cumpara hainute si chiar botosei pentru labute. "Hainele sunt de ajutor coloanei vertebrale si ii feresc de afectiunile rinichilor si plamanilor", ne spune conf. univ. dr. Lucian Ionita. Daca pisicile sunt mai ferite de frig pentru ca nu este nevoie sa le scoatem la plimbare, ce facem cu cainii in cele mai geroase zile de iarna? Conf. univ. dr. Lucian Ionita este de parere ca frigul nu este un motiv de a rari plimbarile. In incercarea de a feri catelul de ger, nu vom face decat sa provocam alte probleme, precum obezitatea si sedentarismul. Cel putin doua plimbari a cate 10 minute vor face mai mult bine decat rau, chiar si iarna.

DIETE. Pentru caini exista hrana de intretinere, cu un aport de 20%-22% proteine, hrana pentru animale active, cu un continut de 22%-24% proteine si pentru cele imbatranite, cu 18%-20% proteine. Exista sortimente de hrana uscata sau umeda pentru catei si juniori cu un continut de proteina mai mare, de aproximativ 28%. In functie de aceste criterii puteti alege hrana si pentru pisici. Daca animalul de companie sufera de o boala renala, intestinala sau de piele, va avea nevoie de un regim special. Medicul veterinar va va recomanda "diete" care se gasesc numai in farmacii si cabinete veterinare.
×
Subiecte în articol: iarna