x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate SIDA: Tratament cu celule modificate genetic contra HIV

SIDA: Tratament cu celule modificate genetic contra HIV

de Magda Marincovici    |    06 Mar 2014   •   23:12
SIDA: Tratament cu celule modificate genetic contra HIV

Cercetatorii americani au pus la punct un tratament capabil de a crea, in cazul bolanvilor infectati cu HIV, o rezistenta naturala contra acestui virus. Este un pas important in lupta contra SIDA prezentata de cercetatorii americani in revista New England Journal of Medecine. Tratamentul se bazeaza pe celule imunitare care au fost modificate genetic pentru a dobandi o mutatie speciala. De mai multi ani, cercetatorii au descoperit ca unele persoane sunt purtatoare ale HIV, dar nu fac SIDA. Organismul lor este in mod natural rezistent la HIV, in sensul ca HIV nu infecteaza celulele imunitare. Studiile au stabilit ca aceste persoane sunt purtatoare a unei gene CCR5 modificata. Aceasta gena codifica un anumit receptor prezent pe suprafata limfocitelor T. Or, HIV se foloseste in special de acest receptor pentru a se fixa pe celule si a patrunde in interiorul acestora. Cand gena este modificata, acesti receptori lipsesc si HIV nu mai are de ce se prinde pentru afecta celulele. Modificarea genei CCR5 este considerata de mai mult timp o cale importanta de lupta contra SIDA si exact aceasta cale au urmat  cercetatorii americani.

Cercetatorii americani au modificat genetic limfocitele T astfel incat sa dobandeasca mutatia genei CCR5. Aceste celule au fost apoi folosite pentru tratamentul pacientilor. In total, 12 purtatori HIV au primit o singura perfuzie cu aproximativ 10 miliarde de celule T modificate genetic in perioada mai 2009 si iulie 2012. Din cei 12 pacienti, 6 au intrerupt tratamentul antiretroviral timp de 12 saptamani si  dupa o luna li s-a administrat perfuzia. Ceilalti 6 pacienti au urmat tratamentul antiretroviral. « Acest studiu clinic arata ca este posibil sa se modifice in deplina siguranta si eficienta celule imunitare, limfocitele T, unui pacient seropozitiv pentru a dobandi o rezistenta naturala fata de HIV », a explicat doctorul Carl June, profesor de imunoterapie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pennsylvania, citat de AFP.

In cursul studiului au fost analizate probele de sange prelevate de la pacienti. Rezultatele au aratat ca aceste celule imunitare modificate persista in organismul pacientilor. « Aceste celule modificate si transfuzate in organismul pacientilor au persistat si au permis reducerea incarcaturii virale fara utilizarea antiretroviralelor », subliniaza dr. Carl June. Aceasta intareste convingerea noastra ca aceste celule imunitare T sunt cheia pentru a scapa de grija administrarii toata viata a antiretroviralelor, ceea ce ar putea conduce chiar catre o forma de vindecare, spune dr. June.

Potrivit rezultatelor, incarcatura virala, respectiv nivelul HIV in sange, a scazut considerabil in cazul a 4 pacienti care au renunat la antiretrovirale timp de 12 saptamani. Si la un pacient s-a observat ca incarcatura virala a devenit indetectabila. « Acest caz ne-a oferit intelegerea cea mai buna asupra acestei mutatii si asupra raspunsului organismului la aceasta terapie, a subliniat dr. Bruce Levine, unul dintre coautorii studiului. 

Aceste rezulate au un potential important si sunt promitatoare, considera dr. Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru Alergii si Boli Infectioase, care a finantat studiul. Totusi, dr. Fauci recunoaste ca « suntem inca departe de a avea ceva care sa fie aplicabil clinic persoanelor infectate cu HIV ». Asta presupune continuarea cercetarilor pentru a sti daca aceste celule modificate ar putea fi un tratament eficient. Iar cercetatorii americani proiecteaza deja sa realizeze si alte studii clinice in sensul injectarii unui numar mai mare de celule T modificate unui numar mai mare de pacienti.


×
Subiecte în articol: hiv sida tratament hiv