Anemia feriprivă se dezvoltă din patru motive:
- Pierderea unei cantități mari de sânge care nu poate fi înlocuită ușor de organism
- Corpul nu poate să absoarbă eficient fierul
- Lipsa consumului de alimente bogate în fier
Este astfel important să știm care este cantitatea de fier necesară. Valorile sunt diferite la femei și la bărbați. Cercetările arată că bărbații au nevoie de 8 mg d e fier/zi iar femeilor le trebuie 18 mg de fier/zi. Însă femeile cu vârste de peste 50 de ani au nevoie de o cantitate mai mică de fier, de 8 mg/zi, cele însărcinate de 27 mg/zi iar cele care alăptează de 9 mg/zi, scrie cnet.com.
Alimente care conțin fier
- carnea de pasăre și porc
- fasole și mazăre
- fructe de mare
- legume cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul
- stafide, caise și alte fructe uscate
- nuci
- paste, pâine și cereale
Cauze
Cea mai directă cauză este pur și simplu cantitatea insuficientă de fier în dietă. Menstruația grea, lungă, frecventă, cancerul, sângerările gastrointestinale, donarea de sânge. Chiar și sângerările nazale pot duce la deficit de fier. Femeile însărcinate pot fi expuse riscului de deficit de fier, deoarece este nevoie de mai mult fier pentru creșterea volumului sanguin și a fătului. Și anumite tulburări gastrointestinale pot împiedica capacitatea de a absorbi fierul din alimentele consumate. Un risc mare este și la sugarii care nu primesc suficient lapte matern ori formulă. Astfel că bebelușii și copiii au nevoie de mai mult fier deoarece sunt în creștere. Persoanele care donează frecvent sânge au nevoie de un aport mai mare de fier, precum și veganii și vegetarienii care sunt predispuși la anemie din cauza faptului că nu consumă carne și trebuie astfel să caute surse alternative.
Cauzele mai rare privesc unele infecții ale stomacului, intervenții chirurgicale gastrointestinale și afecțiuni genetice.
Simptome
Întrebarea firească este "De unde știu dacă am deficit de fier?" Există astfel câteva simptome principale care trebuie urmărite. Unele par afecțiuni cotidiene, cum ar fi durerile de cap și amețelile. Creierul primește mai puțin oxigen ceea ce provoacă tulburări cognitive. Anemia feriprivă este asociată cu migrene.
Dar cel mai obișnuit simptom este oboseala sau starea de slăbiciune.
Alte probleme includ durerea în piept, bătăi rapide ale inimii și respirație sacadată.
Din cauza faptului că organismul nu primește suficient oxigen, avem o senzație mai acută de frig, ne simțim mâinile și picioarele reci.
Dacă lucrurile se înrăutățesc, începem să avem poftă de produse mai puțin nutritive și care nu pot fi digerate ușor. Dorim să mâncăm gheață, pământ ori hârtie.
Un alt efect este pierderea poftei de mâncare. Motivele sunt neclare, unele teorii sugerând că ar putea fi legată de nivelurile de hormoni și proteine din sânge.
Totodată, pielea poate să devină palidă.
Cum să adaugi mai mult fier în dietă
Dacă, în urma analizelor de sânge, afli că ai insuficiență de fier, poți face unele schimbări în alimentație.
- Alimentele gătite în tigaie din fontă cresc cantitatea de fier din mâncare
- Prepararea unor rețete care conțin alimente bogate în fier
- Gustări cu nuci și semințe
- Consumul de cereale integrale
- Asocierea unor alimente bogate în vitaminele A, C și beta-caroten cu cele care conțin fier pentru a fi absorbit mai ușor.
- Alegerea cerealelor sau a pâinii îmbogățite cu fier
- Consumul de spanac, mazăre, linte, ciuperci albe, măsline negre.