x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Societatea Română de Homeopatie contraatacă

Societatea Română de Homeopatie contraatacă

de Adriana Oprea-Popescu    |    03 Feb 2011   •   14:11

Societatea Română de Homeopatie (SRH) a dat publicităţii astăzi un comunicat în presă, răspunzând atacurilor celor care încearcă să desfiinţeze medicina homeopată. Două ONG-uri necunoscute, Organizaţia Scepticilor din România şi Asociaţia Secularist Umaniste ASUR, au anunţat că vor organiza în Bucureşti sâmbătă, 5 februarie a.c., un protest faţă de terapia homeopată, ingerând "sticle întregi" de medicamente homeopate, pentru a demonstra că substanţele nu au nici un efect. 

"În ţara noastră, homeopatia este o competenţă medicală practicată în mod legal numai de medici", se precizează în comunicatul semnat de preşedinta SRH, dr Doina Liliana Pavlovschi. "Homeopatia este recunoscută şi reglementată pe plan naţional de Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Agenţia Naţională a Medicamentului, iar pe plan internaţional este recunoscută de OMS, ca al doilea mare sistem medical din lume, după cel clasic/convenţional. Producţia de medicamente homeopatice este reglementată de principalele farmacopei existente: franceză, germană, europeană, americană, alături de medicamentele clasice; în România, se comercializează prin reţeaua farmaceutică medicamente homeopate de cea mai înaltă calitate, provenind în principal din două surse: de la un producător intern avizat de Ministerul Sănătăţii, Plantextrakt (Radaia ? Cluj), care respectă farmacopeea europeană şi regulile generale de bună practică farmaceutică şi din import, în principal de la firma Boiron, Franţa, produsele fiind de asemenea avizate de Ministerul Sănătăţii. Medicamentele homeopate sunt autorizate pentru punerea pe piaţă de Agenţia Naţională a Medicamentului şi recunoscute la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului. În fiecare an, farmacopeele se actualizează cu noi informaţii despre medicamentele homeopate, prin efortul permanent al Comitetului European pentru Homeopatie, la care Societatea Română de Homeopatie este afiliată. Învăţământul homeopat din România se desfăşoară din 1980 şi până în prezent sub egida Ministerului Sănătăţii, în cadrul cursurilor postuniversitare de doi ani, pentru medici şi farmacişti, organizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, prin Centrul Naţional de Educaţie Continuă a Medicilor, Medicilor Dentişti şi Farmaciştilor Bucureşti. De asemenea, în Romania există o instituţie de profil, Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă INMCA ? Prof. Dr Florin Brătilă, unde, pe lângă acordarea asistenţei medicale, în ambulator, se desfăşoară, în paralel, programe de cercetare ştiinţifică fundamentală în domeniul acupuncturii, al homeopatiei şi fitoterapiei (cu această ocazie, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul că INMCA se confruntă cu probleme financiare care au dus la preluarea sa recentă de către o altă instituţie medicală, ceea ce ar putea echivala, după data de 7 februarie, cu desfiinţarea sa."

În ceea ce priveşte protestul anunţat, Societatea Română de Homeopatie consideră că el "este organizat de persoane care nu au pregătire în domeniu, nefiind medici/farmacişti şi fără să-şi revendice o pregătire ştiinţifică specială; ei ne informează că protestează ca activişti pentru drepturile consumatorilor, dar nu fac parte nici din Asociaţia pentru protecţia consumatorilor. Protestul este unul de tip experiment: se administrează aşa-zise supradoze de medicament homeopat, urmând a se constata rezultatele, pe care protestatarii consideră că le cunosc aprioric, ca fiind nule. În această situaţie, ar fi fost necesar ca ei să ceară îndrumare metodologică de specialitate, referitoare la testarea medicamentelor homeopate pe voluntari sănătoşi. Se ştie din literatura de specialitate că efectele medicamentelor homeopate nu depind de doză, ci de numărul de administrări, mai ales în cazul în care nu se respectă principiul individualizării tratamentului. Îi invităm pe activiştii respectivi să facă un demers onest şi să constate care ar fi rezultatele administrării medicamentelor homeopate administrate timp de 20-30 zile consecutive; după un număr suficient de administrări repetate, încep să apară simptomele medicamentului testat. Ne exprimăm, în acelaşi timp, mirarea în fata faptului că protestul nu pleacă propriu-zis de la consumatorii români nemulţumiţi de rezultatele aplicării tratamentelor homeopate, fiind vorba despre un protest organizat şi coordonat din străinătate, în zece ţări simultan (23 de oraşe, printre care şi Bucureşti). Un protest de principiu împotriva unor principii. Activiştii contestă în principal mecanismul de acţiune al medicamentelor homeopate, care conţin doze subponderale de substanţă, pe care ei le consideră, prin urmare, inactive şi având un efect de placebo. Ei afirmă, de asemenea, că nu există studii ştiinţifice care să ateste eficienţa medicamentelor homeopate. Noi combatem aceste acuzaţii ale contestatarilor cu o contraafirmaţie: există numeroase studii ştiinţifice care aduc argumente în favoarea homeopatiei, dar pe care organizatorii protestului le ignoră; majoritatea sunt rodul căutărilor în domeniu al colegilor noştri, medici homeopaţi de la Facultatea Regală de Homeopatie din Londra. În concluzie, în faţa tuturor acestor evidenţe, considerăm că protestul din 5 februarie este lipsit de obiect şi nu are nimic de demonstrat.

Ne exprimăm convingerea că el va fi primit de publicul din România cu multe rezerve şi cu foarte mult scepticism".

×