x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Soia, proteina vegetala

Soia, proteina vegetala

28 Feb 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In ciuda conceptiilor gresite mostenite din trecut, soia reprezinta o sursa importanta de proteine de calitate pentru nutritia umana.
GEORGETA LICSANDRU

"Studii stiintifice au aratat ca 25 de grame de proteina de soia consumate pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Aliment-medicament

In sine, soia este o sursa de proteine, de uleiuri vegetale, de substante cu valoare biologica inalta, cum este lecitina. Soia este un aliment-medicament, cu conditia insa de a fi prelucrata corect. "In conditiile in care, in Romania, painea este alimentul de baza, din pacate dezechilibrat nutritional - este vorba in special de painea alba - , o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor de soia cu inalta valoare biologica", este de parere prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

O data cu instalarea menopauzei, foarte multe femei sufera de osteoporoza, boala care se manifesta prin rarefierea oaselor. Femeile postmenopauzale, dar si barbatii de varsta a treia care au un aport zilnic crescut de izoflavone (enzime prezente in soia) in regimul alimentar se bucura de o densitate minerala osoasa inalta.

Soia si alte leguminoase au, de asemenea, un rol protector in dezvoltarea diabetului non-insulinodependent datorita continutului de fibre alimentare. Produsele din soia sunt recomandate si persoanelor obeze, pentru ca sporesc senzatia de satietate. De asemenea, consumul de soia scade incidenta unor forme de cancer, in special cancerul de prostata si de colon.

Produsele din soia sau cele care contin soia existente in comert sunt sanatoase, cu o singura conditie: respectarea normelor de fabricare a acestora. Daca aceasta conditie este neglijata, in soia raman unele elemente care sunt periculoase pentru sanatate.

ANTIOXIDANTI. Nu numai proteinele din soia au efecte benefice pentru sanatate. Aceasta leguma mai contine fitoestrogeni izoflavonici si antioxidanti, care au un rol deosebit in inhibitia unor forme de cancer. "Studiile epidemiologice au demonstrat ca izoflavonele sunt agenti de chemopreventie a cancerelor de prostata, de san, endometriale, de colon", arata prof. dr. Mencinicopschi.

COLESTEROL. Consumul de proteina din soia scade nivelul colesterolului din sange, reducand astfel incidenta afectiunilor cardiovasculare, a osteoporozei si mentinand densitatea osoasa in procesul de imbatranire. De asemenea, atenueaza simptomele pre si postmenopauzale. Iar taratele de soia sunt o sursa bogata de fibre alimentare, importante pentru mentinerea sanatatii.

SFATUL MEDICULUI
In timpul postului, proteinele din soia pot suplini foarte bine proteinele care in alta perioada a anului sunt luate din carne. Pe piata romaneasca se gasesc produse procesate direct din bob (laptele de soia, branza de soia, unele pateuri). Pe piata exista produse din soia sub forma de izolat-texturat, complet nepericuloase (produse uscate). Produsele uscate, cele care se gasesc sub forma de texturat de soia, sunt foarte sigure si sanatoase. Aceasta gama cuprinde cubulete, granule pentru compozitiile de tocatura, pentru prepararea tocanitelor sau felii pentru pregatirea snitelelor. "Un izolat de soia contine peste 93% proteine. Nu este bine insa ca proteina de origine animala sa fie eliminata complet din dieta. Pentru perioadele de post, nu este nici o problema daca se inlocuieste total proteina de origine animala cu cea de origine vegetala, insa numai pentru aceasta perioada", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

STIRI
ASIA. In cateva zone din Asia de Sud-Est, unde consumul de soia este ridicat, se inregistreaza o incidenta scazuta a catorva tipuri de cancer. Potrivit prof. dr. Gh. Mencinicopschi, "acest lucru demonstreaza un posibil efect estrogenic al izoflavonelor din soia in imbunatatirea sistemului imunitar, ceea ce se datoreaza proprietatilor antioxidante ale fitoestrogenilor". Aproximativ 11% din populatia Asiei consuma cu regularitate circa 100 de miligrame de izoflavone zilnic.

ALZHEIMER. Cercetatorii din Alabama (SUA) studiaza un mijloc de profilaxie a bolii Alzheimer cu ajutorul dat de soia. Acestia au introdus soia imbogatita cu izoflavone in regimul alimentar al maimutelor folosite drept cobai. Maimutelor le-au fost extirpate ovarele pentru a se incerca imitarea menopauzei, cand organismul femeii nu mai prelucreaza suficienti hormoni sexuali. La sfarsitul experimentului, la maimutele hranite cu soia s-au observat mai putine modificari cerebrale care ar fi legate de boala Alzheimer. Potrivit statisticilor, de aceasta boala sufera aproximativ 15% din femeile in varsta.

PAINE. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului acesti doi acizi esentiali indispensabili sanatatii. Coeficientul de eficienta proteica al glutenului este de 0,7, in timp de coeficientul proteinei din soia este de 2,0. Daca se realizeaza un amestec de 88/12 parti faina de grau cu faina de soia, atunci coeficientul de eficienta proteica al painii creste la 1,95, apropiat de cel al proteinei animale (carnea).

BOLI DE INIMA. Scaderea brusca a continutului de estrogen in organismul femeii, care se observa o data cu instalarea menopauzei, este legata de cresterea riscului aparitiei bolilor de inima. Cercetatorii americani sustin ca pierderea estrogenului din organism poate fi suplinita cu ajutorul fitoestrogenilor care se gasesc in soia. Acestia au analizat regimul de viata al vesticilor, luand in consideratie factori cum ar fi fumatul, activitatea fizica, relatia dintre greutate si inaltime. Concluzia a fost ca fitoestrogenii din soia pot scadea riscul dezvoltarii aterosclerozei si a modificarilor degenerative ale arterelor, in special la femeile in varsta.

CANCER. Cercetatorii americani au demonstrat ca produsele din soia sunt foarte utile pentru barbati. Substantele continute in soia previn caderea parului si, de asemenea, sunt un mijloc profilactic in tumorile prostatei. Organismul barbatilor ia din soia substante care blocheaza activitatea unuia dintre hormonii sexuali masculini - dihidrotestosteronul, stiut fiind faptul ca excesul de hormoni este o cauza a caderii parului. Potrivit statisticilor, o treime din cazurile de cancer sunt legate de alimentatie, desi este greu sa fie determinati factorii de risc concreti.

VITAMINE. In soia se gasesc vitaminele din grupa B, vitamina C si microelemente (potasiu, calciu, zinc, fier). Toate aceste elemente participa la metabolismul substantelor care patrund in organism si scad pierderile de calciu. De asemenea, o componenta importanta a acestei plante este celuloza, care joaca un rol important in digestie. Aceasta regleaza functiile intestinale si elimina substantele daunatoare care stagneaza in intestin.
×
Subiecte în articol: soia proteina