Îmbolnăvirea de gripă sau stările febrile din perioada sarcinei ar putea fi legate de un risc crescut de naştere a unui copil cu autism, conform unui nou studiu realizat în Danemarca, studiu care confirmă rezultatele unui studiu similar realizat în urmă cu câţiva ani în SUA, conform LiveScience, citat de Agerpres.
Deşi cercetătorii ezită să tragă concluzii ferme, în urma acestui studiu, invocând insuficienţa datelor care să confirme direct această legătură, studiul danez este totuşi cel de-al doilea care a ajuns la acest rezultat.
Cercetătorii au documentat situaţia mamelor din Danemarca şi a unui număr statistic reprezentativ de 97.000 de copii născuţi în perioada 1997 - 2003. în perioada studiului, 976 de copii au fost diagnosticaţi cu autism, adică 1% din eşantion. Conform concluziilor, copiii sunt mai expuşi riscului de a se naşte cu autism dacă mamele lor au avut gripă sau stări febrile prelungite în timpul primului şi a celui de-al doilea trimestru de sarcină.
Însă această posibilă legătură între stările gripale ale mamelor şi autismul copiilor trebuie studiat exhaustiv înainte de a putea trage nişte concluzii clare, conform lui Hjördis Osk Atladottir, de la Universitatea din Aarhus, co-autor al studiului.
"Aproximativ 99% dintre femeile care au fost răcite, au avut febră sau au luat antibiotice în timpul sarcinii NU au avut copii cu autism", subliniază Atladottir pentru publicaţia MyHealthNewsDaily, adăugând că este nevoie de studii suplimentare pentru a elucida dacă chiar există o astfel de legătură în cele 1% din cazuri rămase.
Un studiu publicat în luna mai de cercetători de la University of California indica faptul că mamele care au copii cu autism prezintă o probabilitate mai ridicată de a fi trecut prin episoade febrile prelungite spre sfârşitul primului sau a celui de-al doilea trimestru de sarcină, comparativ cu mamele cu copii fără autism.