x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Statul decontează 18 plombe pe lună, în cabinetele care au contract cu CNAS

Statul decontează 18 plombe pe lună, în cabinetele care au contract cu CNAS

de Maria Coman    |    Magda Bucur    |    01 Apr 2015   •   20:38
Statul decontează 18 plombe pe lună, în cabinetele care au contract cu CNAS

 De la 1 aprilie, odată cu aprobarea noului contract cadru care reglemeantează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, o parte a serviciilor stomatologice vor fi decontată de către stat. Conform noului contract, fiecare medic stomatolog care are contract cu Casa Natională a Asigurărilor de Sănătate (circa 5% din totalul cabinetelor, până acum) va avea un plafon lunar de aproximativ 1600 de lei, în limita căruia va putea să facă tratamente gratuite pentru pacient.

În practică, această sumă înseamnă aproximativ 18 plombe sau 10 coroane sau 3 proteze. Cum

Potrivit contractului, asiguraţii au dreptul şi la decontarea a 60% din preţul unei consultaţii, dar nu mai mult de o consultaţie pe an, la fel şi în cazul extracţiilor dentare.

E important de spus, de asemenea, că în mediul rural plafoanele sunt cu aproximativ 50% mai mari. Asta în contextul în care statisticile în domeniu sunt cu adevărat îngrijorătoare: ultimul studiu de piaţă în domeniu arată că un român îşi schimbă periuţa de dinţi după un an şi jumătate, în condiţiile în care media europeană este de o periuţă de dinţi la 3 luni. Iar în mediul rural, oamenii folosesc aceeaşi periuţă de dinţi timp de 10 ani. Doctorul Ionuţ Leahu spune însă că, dacă ar exista proiecte comune ale Ministerului Sănătăţii, ale primăriilor şi ale comunităţilor locale, lucrurile s-ar putea schimba.

Practic, totul e legat de bani. Primăria să pună la dispoziție spațiul necesar, comunitatea locală să se preocupe în a atrage un dentist și în a-l susține. Totodată, e absolut necesar ca cei de la Casa de Asigurări să mărească plafoanele decontate pentru a-i încuraja pe oameni să frecventeze acel cabinet. S-a ajuns în această situație pentru că nu s-a investit niciodată într-o campanie de educare a oamenilor. Nici măcar în cabinetele școlare, unde consider că e absolut necesar pentru ca de mici să înțelegem importanța sănătății dentare, care, de altfel, are consecințe asupra întregului organism”, spune doctorul Ionuț Leahu.

În cazul copiilor, statul decontează cam toate procedurile stomatologice, dar în funcţie de aceleaşi plafoane acordate cabinetelor medicale.

______________

• 70% dintre români nu mai au toți dinții naturali, iar dintre aceștia 30% și-au pierdut toți dinții
• 83% dintre copiii din România în vârstă de 6 ani au dinții afectați de carii, procentul ajungând la 94% la vârsta de 18 ani
• în România, unui medic stomatolog îi revin în medie 1 725 de pacienți. Pentru comparație, în Norvegia, media de pacienți la un medic este de 833

×